Figyelem!

Világnapok és -hónapok

(Fotó: pixabay)

Február – a gyengénlátók hónapja

Március – a fejlődési rendellenességek hónapja

Július – a Williams-szindróma hónapja

 

Január 4. – a Braille-írás világnapja

A Braille-írás vagy Braille-ábécé olyan speciális technikát alkalmazó ábécé, amelyet a francia Louis Braille alkotott meg 1821-ben 12 éves korában a vak emberek számára. Segítségével az ő számukra is lehetővé vált az írás és olvasás elsajátítása. A 2019 óta ünnepelt Braille-világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a Braille-írásra, amely a vakok és gyengénlátók emberi jogainak teljes körű biztosításához elengedhetetlen kommunikációs segédeszköz.

Február 28/29. – a ritka betegségek napja

A ritka betegségek napja ritka betegségekkel foglalkozó, globálisan koordinált mozgalom, amely az érintettek társadalmi esélyegyenlőségére, egészségügyi ellátására, valamint diagnózishoz és terápiákhoz való hozzáférésére kívánja felhívni a figyelmet. 2008 óta ezt a napot minden év február 28-án tartják, vagy szökőévekben 29-én, mert ez az év legritkább napja.

Március 1. – a kerekesszék világnapja

2008-as alapítása óta a kerekesszék világnapja egy különleges nap, amikor a kerekesszékesek ünneplik a kerekesszék életükre gyakorolt pozitív hatását.

Március 21. – a Down-szindróma világnapja

Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére, és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat.

Április 2. – az autizmus világnapja
2007. december 18-án az ENSZ-közgyűlés 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az ENSZ a határozatban kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Április 17. – a hemofília világnapja

A hemofília ritka, veleszületett, egész életen át tartó vérzékenység. A betegséget a vér alvadékonyságának csökkenése okozza. Április 17-e 1989 óta a hemofília és egyéb vérzési rendellenességek világnapja, amelynek alkalmával a Hemofília Világszövetség, illetve a kezdeményezéshez csatlakozó szervezetek a megfelelő, korszerű ellátás előnyeire kívánják felhívni a szélesebb közvélemény figyelmét.

Április 24. – az agyhártyagyulladás világnapja

Az agyhártyagyulladás világnapját először 2008-ban rendezték meg, és azóta minden évben az Confederation of Meningitis Organisations (CoMO) arra használja ezt a lehetőséget, hogy erre a betegségre mint globális közegészségügyi problémára felhívják a figyelmet. Eredetileg a kampányt április 24-én tartották, de hogy minél többen bekapcsolódhassanak a rendezvényekbe, az időpontot október 5-re változtatták. A CoMO jelenleg azon dolgozik, hogy ezt a napot hivatalos egészségnapként ismerjék el.

Április 4. szerdája – a vakvezető kutyák világnapja

A vakvezető kutyák sok mindenben segítik gazdáikat. A biztonságos és gyors közlekedésben, a társadalmi beilleszkedésben nyújtanak folyamatos támogatást a látássérülteknek. Különleges tudásuk a kiképzők kemény munkájának eredménye. A vakvezető kutyákra örömmel és elismeréssel tekintenek gazdáik s minden ember, aki látja őket, miközben munkájukat végzik.

A vakvezető kutyák világnapjának célja, hogy elősegítse a komoly munka ismertségét és elismertségét.

Május 4. – az esélyegyenlőség napja

1992 óta rendezik meg az esélyegyenlőség világnapját, amelynek egyik célja, hogy a speciális szükségletű emberek és más, sérülékeny csoportok tagjai közelebb kerüljenek a társadalom többi tagjához, megismerhessék egymás problémáit, gondjait, így empatikusabban közeledve egymáshoz szert tehetünk arra az érzékenységre, amely elősegítheti az esélyegyenlőség növelését.

Május 5. – a cri du chat (macskanyávogásos) szindróma világnapja

Az 5p-Társaság minden évben meghirdeti az 5P-szindróma, vagyis a cri du chat nemzetközi tudatosításának hetét. Ennek a hétnek a célja, hogy felhívja a figyelmet a szindrómában szenvedők támogatására. Május 5-én emlékezünk meg arról, hogy dr. Jerome Lejeune 1964-ben megállapította és leírta ezt a szindrómát.

Május 5. – a mozgássérültek esélyegyenlőségének napja

A Független Életért elnevezésű nemzetközi szervezet felhívása nyomán 1992-ben rendeztek először a mozgássérültek esélyegyenlőségéért akciónapot. Ez a nap a mozgássérült emberekre és életkörülményeikre hívja fel a figyelmet.

Május 19. – a hozzáférhetőség világnapja

Célja, hogy mindenki beszéljen, gondolkodjon és tanuljon a digitális hozzáférésről és befogadásról, valamint a több mint egymilliárd fogyatékossággal élő emberről. A hozzáférhetőség világnapját 2011-óta ünnepeljük.

Június 13. – az albinizmus világnapja

2014-ben az ENSZ azért nyilvánította világnapnak, hogy felhívja a figyelmet az albínó, vagyis a veleszületett pigmenthiánnyal élő emberek elleni erőszakra és diszkriminációra, ami a világ számos táján még mindig a mindennapok része. Az albínó emberek testéből hiányzik a melanin pigment, amely a haj, a bőr és a szem színét adja. A bőr pigmentációjának ez a veleszületett rendellenessége a világ minden etnikai csoportjához tartozó embereket érintheti.

Június 21. – az ALS világnapja

Június 21-e napforduló, fordulópont. Az ALS/MND közösség minden évben világszerte ezen a napon tartja az ALS világnapját, ezzel kifejezve a reményt, hogy fordulópont következik az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) gyógymódjának kutatásában is.

Szeptember 7. – a Duchenne-szindróma világnapja

Ez a nap arra hivatott, hogy világszerte felhívja a figyelmet a Duchenne és Becker izomdisztrófiára. A Duchenne-szindrómás gyermekeket nevelő szülők szervezeteket hoztak létre szerte a világon, és mindegyikük napról napra azon dolgozik, hogy garantálja az ellátáshoz való hozzáférést és a családok oktatását.

Szeptember 8. – a fizioterápia világnapja
1951. szeptember 8-án alapult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, melynek emléket állítva 1995 óta minden évben ezen a napon ünnepli a szakma a Fizioterápia Világnapját. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körben felhívja a figyelmet a fizioterápia fontosságára és lehetőségeire a mozgásszervi problémák kezelésében.

Szeptember utolsó vasárnapja – a siketek világnapja

Szeptember utolsó vasárnapja 1958 óta a siketek világnapja, amelyet a siket közösségek és érdekképviseleti szervezeteik világszerte minden évben megünnepelnek.

Október 5. – a kiközösítés védelmének világnapja

Ez a világnap Amerikából indult útnak, és mára szerte a világon egyre többen öltöznek kékbe ezen a napon, hogy felhívják a figyelmet az egymás elfogadásának fontosságára.

Október 6. – a diszlexia világnapja

A diszlexia gyakori tanulási zavar, amely befolyásolja az egyén megfelelő olvasási és írási képességét. A diszlexiások küzdhetnek az olvasással, írással és a szem-kéz koordinációt igénylő feladatokkal. A lakosság 20%-át érinti, és a tanulási zavarokkal küzdők 80-90%-át teszi ki. A világnap felhívja a figyelmet ezekre a problémákra, és arra, hogy mit lehet tenni az ilyen rendellenességek kezelése érdekében.

Október 10. – a mentális egészség világnapja

A lelki egészség világnapját 1992 óta ünnepeljük minden év október 10-én. Az eseményt a Lelki Egészség Világszövetsége alapította, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a pszichiátriai problémákra, az ezzel élő emberek mindennapi nehézségeire, valamint, hogy középpontba állítsa a lelki egészséget.

Október 15. – a fehér bot napja

A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

Október 22. – a dadogás elfogadásának napja

Ezt a világnapot 1998 óta tartják. Célja a dadogók társadalmi megítélésének javítása, a kapcsolatteremtés és -erősítés a szakemberek és az érintettek között.

November 9. – a magyar jelnyelv napja

A magyar jelnyelvről és a jelnyelv használatáról szóló törvényt 2009. november 9-én fogadta el a parlament. Ezért ünnepeljük november 9-én a magyar jelnyelv napját.

December 3. – a fogyatékos emberek világnapja

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a fogyatékos emberek problémáira. A cél, hogy ne maradjanak magukra nehézségeikkel, ne szigetelődjenek el, hanem a társadalom egyenrangú polgáraiként élhessenek. A fogyatékosság nem betegség, hanem állapot, és a fogyatékossága miatt senkinek sem sérülhetnének a jogai az élet egyetlen területén sem.

December 10. – az emberi jogok világnapja

Az ENSZ-közgyűlés 1950-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok világnapjának, ugyanis 1948-ban ezen a napon fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Az ENSZ Közgyűlése 2006. december 13-án fogadta el a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményt és annak fakultatív jegyzőkönyvét. Ez azt jelenti, hogy a társadalom elismeri, hogy a fogyatékos emberek egyenlők bárki mással, ugyanazok a jogok és kötelességek vonatkoznak rájuk, mint a társadalom többi tagjára.

Megszakítás