Figyelem!

Szociális szolgáltatások díja

A Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás egyik szervezetétől megtudtuk, hogy városukban a sérültek napközi otthonában július elsejével radikálisan emelik a szolgáltatás díját. Most személyenként 7,50 €-t (a vidékiek 15-öt) fizetnek havonta, ehhez jön még a napi 1,60 € étkezési hozzájárulás. A megemelt összeg 67 € lesz, és az étkezési költségekkel együtt havonta 102 €-t kellene az érintett családoknak fizetniük. Többségük az anyagi helyzete miatt erre nem képes. Így a sérült családtagnak valószínűleg otthon kell majd maradnia, és ez életminősége romlásával járhat.

Mivel országos jellegű problémáról van szó, a munka-, szociális és családügyi minisztérium szociális szolgáltatási főosztályának igazgatójánál, Lýdia Brichtovánál érdeklődtünk az ügyben. Válaszát az alábbiakban foglaljuk össze.

A szociális szolgáltatásokról szóló 448/2008-as sz. törvény 2012. március 1-jétől hatályos módosítása értelmében 2012. július 1-jétől a helyi és a megyei önkormányzatok által a felnőttkorúaknak nyújtott némely szociális szolgáltatás költségeinek 50%-át az érintetteknek kell fizetniük (72. §, 2. bek.). A fizetendő összeg emelése mind a kliensek, mind az önkormányzatok körében ellenérzést váltott ki, ezért a tervek szerint a parlament júniusi ülésén a képviselők tárgyalni fognak ennek a kötelezettségnek az eltörléséről. A módosítás elfogadása előtt volt, de utána is van lehetősége (73. §, 9. bek.) az önkormányzatnak hozzájárulni az alacsony jövedelmű kliensek költségeihez a szolgáltatás igénybevételekor. Némelyik élt is vele: általános érvényű rendeletben bevételi sávokat határoztak meg, ezekhez rendelték a kliensnek nyújtandó támogatás mértékét (pl. 200 €-ig 70, 250-ig 50, 300-ig 30%). Abban a városban is eljárhat hasonlóan az önkormányzat. 2012. március 1-jétől az önkormányzatok által nyújtott szociális szolgáltatások költségeihez az állam is hozzájárul. Ez az összeg egy kliensre a fogyatékossággal élők napközi otthonában havi 184 €, az idősotthonokban 320. Ennyivel csökkenthetők a kliensek kiadásai. Mivel a költségekhez való legalább 50%-os hozzájárulás kötelezettségének megszüntetése esetén is lehetősége lesz az önkormányzatnak a költségtérítés mértékének megszabására (0-tól 100%-ig terjedően), a kliensek és családjuk bevételének egy része továbbra is védelemben részesül. Ez azt jelenti, hogy akinek alacsony a jövedelme, annak nem kell a megemelt összegű díjat fizetnie. Ebben az esetben a szülőkre, illetve idős ember esetében arra a nagykorú gyermekre hárul a hiányzó összeg pótlása, akinek eltartási kötelezettsége van iránta. Ugyanakkor a hozzátartozók bevételét is védi a törvény: csak abban az esetben kötelesek hozzájárulni a családtag kiadásaihoz, ha bevételük meghaladja a létminimum 1,3-szeresét (ez jelenleg egy személyre kb. 247 €). Például egy négytagú család (szülők és két kiskorú gyermek) esetében 4-gyel szorozzuk a 247-et, vagyis a családnál 988 €-nak kell maradnia. Más példa: Ha a szülő bevétele 50 €-val haladja meg a 247 €-t, ennyivel kell hozzájárulnia a nagykorú gyermekének nyújtott szociális szolgáltatás díjához. Ha azonban 247 €-nál kevesebb a bevétele, nem kell fizetnie, a költségeket az önkormányzat állja úgy, mint eddig. A ki nem fizetett összeg viszont – legkésőbb az örökösödési eljárás során – behajtható.

Megszakítás