Figyelem!

Újdonságok a jogszabályokban 2017-ben

Változás a társadalombiztosításról szóló, 461/2003-as sz. törvényben:
2017. január elsejétől az állam fizeti a nyugdíjbiztosítást azok számára, akik gondozási díjban részesülnek, illetve akik legalább havi 140 órában személyi segítőként működnek, mégpedig abban az esetben, ha nincs nyugdíjbiztosításuk, nem mentek korkedvezményes nyugdíjba, és nem rokkantnyugdíjasok, de mint gondozók vagy személyi segítők bejelentkeztek nyugdíjbiztosításra. Újdonság, hogy a nyugdíjbiztosítás időtartamának nincs felső határa (korábban legfeljebb 12 év lehetett).
Mindehhez a következő feltételeknek kell teljesülniük: az érintetteknek ki kell tölteniük egy regisztrációs nyomtatványt (Registračný list FO), és benyújtaniuk a Szociális Biztosítóhoz; ha változik a gondozó / személyi segítő vagy a gondozott/segített személye, ellenőrizni kell, hogy továbbra is folyamatban van-e a nyugdíjbiztosítás, nehogy megszakadjon az időtartama. A biztosítás időtartama akkor szakadhat meg, ha valaki egyéb bevételei alapján fizeti a biztosítást, továbbá, ha rokkantnyugdíjassá válik, vagy ha a gondozott személy nagykorú lesz.
Változások a súlyos fogyatékossággal élők anyagi támogatásáról szóló, 447/2008-as sz. törvényben:
Valószínűleg kevesen vannak olyanok, akik ne hallottak volna róla, hogy a gondozási díj összege 2017. január elsejétől 27 euróval emelkedik. Egyúttal megváltozott a gondozási díj összegére kiható jövedelemhatár: a gondozott személy jövedelme miatti gondozásidíj-csökkentés most már csak a létminimum 1,7-szeresét meghaladó jövedelem után történik. Tavaly decemberig ez a szorzó 1,4 volt.
A 27 eurós emelést nem tudom pozitívan értékelni: bár a gondozók bizonyára minden eurónak örülnek, ez az összeg túl kevés az életminőség-változáshoz. A jövedelemhatár emelése viszont kedvező változás, hiszen a gondozói díj összegét ezentúl csak a 336,75 eurót meghaladó jövedelemnél fogják csökkenteni; korábban ez az összeg 277,33 euró volt.
További jelentős változások történtek a jövedelem vizsgálatának szabályaiban. Ezentúl nem számít jövedelemnek az egészségkárosodás okozta hátrányok leküzdésére szolgáló adomány és az adott naptári évben egy felnőtt személynek juttatott, a létminimum 12-szeresét, azaz 2377,08 eurót meg nem haladó pénzadomány sem, amelyet pl. segédeszköz-vásárlásra, gyógykezelésre, rehabilitációra fordítanak. Ilyen esetekben ezentúl nem csökkentik vagy vonják meg a gondozói díjat, illetve más anyagi támogatást.
Itt feltétlenül meg kell említeni, hogy a fogyatékossággal élő személyek képviselői részt vettek a törvény társadalmi vitájában. Több javaslatukat figyelmen kívül hagyták, pl. a személyi segítők díjazásának emelését, de azért sikert is elkönyvelhettek: a cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek szülei követelésének eleget téve ezentúl ilyen diagnózis esetén is igényelhető támogatás személygépkocsi-vásárláshoz. Érdekesség, hogy az anyagi támogatásokról szóló törvényben még ebben a választási ciklusban, legkésőbb 2019-ben, nagyobb változások várhatók.
Változás a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium 7/2009-es sz. rendeletében:
A rendeletet, amely tartalmazza a segédeszközök listáját, és meghatározza a megvásárlásukhoz nyújtott támogatás maximális összegét, első alkalommal módosították. A listán szereplő segédeszközök vásárlására a munka-, szociális és családügyi hivatalokban lehet támogatást igényelni.
A piaci ár megváltozásával összhangban huszonöt segédeszköznek módosult az ára. Némelyikét emelték, másokét csökkentették. Például a személyi számítógép esetében a csökkenés 400 euró, az új ár: 1200 euró.
A listáról hat segédeszközt (fényindikátor, fax, író telefon, telefonkagyló-tartó, írógép, vaknavigátor) töröltek, négy újat (hordozható rámpa, számítógép érintés nélküli vezérlésére szolgáló készülék – a programot is beleértve, vécécsészére szerelhető zuhanyozóülőke, hordozható digitális felolvasókészülék) pedig felvettek rá.
A minisztériumi rendelettel kapcsolatban fontos tudni, hogy gyakran összetévesztik egymással a „segédeszköz árából maximálisan figyelembe vehető összeg” és a „támogatás összege” fogalmakat. Nem ugyanarról van szó. A segédeszköz árából maximálisan figyelembe vehető összeg az az összeg, amelyből kiszámítják a támogatást, és amely a felső határt jelenti abban az esetben, ha a segédeszköz drágább. Ha pl. a segédeszköz árából maximálisan figyelembe vehető összeg 1000 euró, de maga a segédeszköz 2000 euróba kerül, akkor a támogatás nagyságát az ezer euróból számítják ki, és ezt az összeget az igénylő anyagi helyzetéhez mérten még csökkenthetik is.
Kérdéseikre szívesen válaszol:
                                                                                     Köböl Tibor szociális tanácsadó
                                                                                     Izomsorvadásos Betegek Országos Szervezete
                                                                                     e-mail: kobol.omdvsr@gmail.com
                                                                                     tel.: 0948/046 672

Megszakítás