Figyelem!

Füleken ünnepelte 15. születésnapját a Carissimi

A pozsonyi székhelyű Carissimi Nonprofit Alap 15 évvel ezelőtti megalakulásáról Füleken egy hangulatos, bensőséges ünnepségen emlékeztek meg október 8-án, vasárnap, a Carissimi füleki kurátorának, Zupko Máriának kezdeményezésére.

A tizenöt éves Carissimit Agócs Attila, Fülek város polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy Zupko Mária hosszú évek óta összekötő kapocs a Carissimi és a város önkormányzata közt. Egész életében sérült gyermekek segítője volt gyógypedagógusként, szakpolitikusként, és a sérült gyermekekről gondoskodó családok érdekében tevékenykedik a Carissimi kuratóriumában és a városi önkormányzat szakbizottságának tagjaként.
A városi önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága és a városi művelődési központ társrendezésében először képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a kultúrház bábtermében. A rajzokat, kis emléktárgyakat sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek készítették. A kultúrház nagyszínpadán bemutatott ünnepi műsor vezérfonala pedig az volt, hogy Fülek város egészséges gyerekei énekes, táncos, zenés műsort adtak, amelyre meghívták a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családokat. Fülek valamennyi oktatási intézménye bemutatkozott egy-egy műsorszámmal, eljöttek a tanulókat felkészítő pedagógusok is.
Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Csúsz Péter megyei képviselő és Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok városi elnöke is.
Nem is lehetett volna találóbb programmal ünnepelni a Carissimi 15. születésnapját, mint gyermekműsorral.
Zupko Mária meghívására érkeztek Fülekre a Carissimi kuratóriumának tagjai Pozsonyból, Somorjáról és Budapestről, rendhagyó módon az elnöki tisztséget ellátó Tóth Erika nélkül, akit családi kötelességei máshová szólítottak. Az alap egykori alapítói közül Bauer Edit és Borosné Környei Erzsébet az ünnepség résztvevőivel megosztották gondolataikat, mi ösztönözte őket arra, hogy a nonprofit alapot életre hívják.
Borosné Környei Erzsébet férje 15 évvel ezelőtt Magyarország nagyköveti tisztségét látta el Pozsonyban. Erzsébet asszony a füleki ünnepség résztvevőinek elmondta, első gyermekük – aki ma már felnőtt – mozgássérültként született, tehát ismeri a sorstársszülőknek a gondjait. Nagycsaládot nevelnek férjével, harmadik gyermekük pozsonyi kiküldetésük idején született. Segítette életre hívni többedmagával, elsősorban Bauer Edit képviselő asszonnyal a szervezetet, és bár azóta ismét Budapesten él a Boros család, a kuratóriumnak kezdettől fogva tagja, és igyekszik kivenni részét a segítő munkából.
Bauer Edit, a másik alapító szociológusként, szakpolitikusként, parlamenti képviselőként, szociális ügyekért felelős államtitkárként, európai parlamenti képviselőként évtizedek óta az esélyegyenlőség, a szociális kérdések egyik legismertebb szakértője a Felvidéken.
Nagy figyelemmel kísérte a közönség rövid beszédét, amelyben elsősorban köszönetet mondott mindazoknak, akik a füleki eseményt megszervezték, és a résztvevőknek, akiket a segítés szándéka hozott össze.
„Mindnyájunkban valahol ott van a jóra való törekvés. Ahhoz sem fér kétség, hogy mindenki tud segíteni, mert nemcsak anyagi segítség a segítség, néha elég csak az odafigyelés, a jó szó, egy csepp szeretet…” – fejtette ki a képviselő asszony, majd elmesélte néhány évvel ezelőtti kongói élményét, ahol a legnagyobb szegénység közepette egy árvaház falán megdöbbentő feliratot látott: „Segíteni kiváltság”.
„Nyilván arra nem szoktunk gondolni, hogy kiváltság, hogy segíthetünk. Hogy van valami, amit tudunk, vagy éppen olyan helyzetben vagyunk, vagy éppen csak az az előnyünk, hogy egészségesek vagyunk. Kiváltságos helyzetben van az, aki segíthet…” – e szavai nagy hatással voltak a hallgatóságra.
Bemutatta a Carissimi Nonprofit Alap tevékenységét, amely15 éve segít a sérült gyermekről gondoskodó családoknak.
Nemcsak anyagi segítséget nyújtanak az alap szervezői, hisz a lehetőségeik korlátozottak, hanem tájékoztatnak, szakmai segítséget közvetítenek szülőknek, pedagógusoknak. A munkájuk legjelentősebb támogatói közül kiemelte a szlovák kormányhivatalt, a budapesti Bethlen Gábor Alapot, az OTP Bankot, a Pozsonyi Magyar Intézetet, a Cserkészszövetséget és a sok magánembert, akik adójuk 2%-át adományozzák a Carissiminek.
Bauer Edit az alap legfontosabb feladatának a szakmai folyóirat megjelentetését tartja. „A kuratórium tagjai a munkájukat ingyen végzik. És így készül a Carissimi lap is, mely oktat, tájékoztat, emberi kapcsolatokat teremt. Minden évben küzdünk a fennmaradásáért, majdhogynem a csodával határos módon sikerül kéthavonta az újabb számot a kezünkbe venni és küldeni azoknak, akikről és akiknek szól. Ezt a mindennapi kis csoda Tóth Erikához, a Carissimi kuratóriumi elnökéhez kötődik, aki a lapot nagyrészt írja, szerkeszti, nyomdába adja, és a terjesztéséről gondoskodik, elkötelezettséggel, szeretettel” – e szavakkal mondott köszönetet az önzetlen munkáért, és még egyszer hangsúlyozta: Segíteni kiváltság.

                                            Pogány Erzsébet

Forrás: http://felvidek.ma/2017/10/fuleken-unnepelte-15-szuletesnapjat-a-carissimi/

Megszakítás