Figyelem!

A feltétel nélküli elfogadásról – szakmai napot tartott Komáromban a Carissimi

Akadálymentesítés a szívekben és a fejekben címmel szakmai napot tartott október elején a Carissimi Nonprofit Alap. A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara és a Komáromi Protestáns Nőegylet társszervezésében megvalósult, nagy érdeklődés övezte rendezvénynek a Selye János Egyetem Konferencia-központja adott otthont.
A hallgatóság soraiban nemcsak szakemberek: pedagógusok, pszichológusok, gyógypedagógusok, segítők, hanem szülők és akadályozott fiatal felnőttek is ültek, köztük balassagyarmati vendégek is, és érdeklődéssel hallgatták az előadókat, valamint az értelmi sérült fiatalok galántai versfesztiváljának résztvevőit: Árendás Katalint, Nagy Zsuzsannát és Siliga Andreát – az ő tolmácsolásukban vers, dal, mese hangzott el.
Az egybegyűlteket Lévai Attila, a Református Teológiai Kar dékánja és Bauer Edit, a Carissimi kuratóriumának tagja köszöntötte. A levezető elnök Forró Zsuzsanna gyógypedagógus, a dunaszerdahelyi gyógypedagógiai tanácsadó vezetője volt.
Strédl Terézia pszichológus-gyógypedagógus, a SJE tanszékvezetője nyitóelőadásában többször is hangsúlyozta: a másság elfogadása a megfelelő szóhasználattal is kifejezhető. A fogyatékos megnevezés bántó és kirekesztő lehet, míg az akadályozott a lényeget fejezi ki. Szerinte fontos kiemelni a feltétel nélküli elfogadást. Nemcsak a családban kell elsajátítani a nem dirigálni, nem kritizálni alapelvet, hanem szélesebb körben – az egész társadalomban is. Tudatosítani kell: a tisztelet mindenkinek jár.
Fábri Lászlóné szociális munkás, a Nógrád megyei Éfoész Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület alelnöke az önérvényesítés jelentőségéről tartott előadást. Lényeges, hogy a fogyatékossággal élő emberek a mindennapokban tudják képviselni és merjék felvállalni önmagukat, képesek legyenek érvényesíteni érdekeiket: meg tudjanak állni az épek világában. Magyarországon az önérvényesítő csoportokban folyó képzést önérvényesítő kézikönyv és munkafüzet segíti.
Dunkel Norbert négy év múltán tért vissza hozzánk. A sokoldalú debreceni zenetanár, filozófus, előadóművész és zeneszerző, a magyarországi zeneterápia egyik úttörője zene- és meseterapeutai tapasztalatait adta át. A zene lényegéről és sokféle hatásáról szóló, nagyszerűen felépített, sokfelé ágazó, mégis összefogott, önmagában teljesnek mondható előadása után (amelynek feszességét kiválóan előadott zenei betétek oldották), délután a mesével folytatta. A mai gyermekek elhanyagoló társadalomban, figyelem, szeretet és rájuk szánt idő nélkül nőnek fel. A mesélés kiváló alkalom a szeretetmegnyilvánulásra, élethelyzetek értelmezésére, elfogadására, helyes megélésükre. Ugyanis az igazi mese nem akármilyen történet, hanem a valóság fantasztikus másolata. Az a közeg, amelyben a felnövekvő-felnövelendő gyermeknek a felnőtthöz fűződő kapcsolata még közeli, személyes – mondhatni, akadálymentes. A mese egyensúlyt és harmóniát teremt. „Dunkel Norbert minderről úgy beszélt, mintha maga is személyes jó barátunk volna, az előadó és hallgatósága között nem volt távolság. Előadásmódja egészségeset és akadályozottat egyaránt magával ragadott, elhittük neki, hogy a süteményes papírtányér a ragyogó nap, és ámulva néztük, hogyan válik kezében a menzáról felhozott kanál és villa a rögtönzött mese szereplőjévé. És megtapasztalhattuk a mese gyógyító erejét. Köszönjük” – fejtette ki véleményét az egyik résztvevő. Az előadó Mese-beszéd – a meseterápia alapjai című könyve a dunkelnorbert.hu honlapról letölthető.
M. Nagy László Helembán élő fotóművész az ipolytölgyesi szeretetotthon mindennapjairól nagy empátiával készült, díjnyertes kisfilmjeit mutatta be. A látottak mélyen megérintették a teremben ülőket, sokuknál a zsebkendők is előkerültek.
Az előadások alatt két másik teremben foglalkozásokat tartottak sajátos nevelési igényű gyermekek és fogyatékossággal élő fiatalok számára. Volt zenés foglalkozás Süll Kinga egyházzenésszel, az egyetem óraadó tanárával és önérvényesítő csoportfoglalkozás Fábri Lászlóné irányításával, Sylvia Beblavá, Halász Márta, Hosnedl Natália, (Komáromi Karitász), Szabó Márta (Sárga Rózsa PT, Kisújfalu) és Zupko Mária (Carissimi) pedig kézműves-foglalkozást tartott. Volt gyöngyfűzés, papírhajtogatás, ragasztás, nyírás, képeslapkészítés, angyalkafestés, pamutmadárka-készítés. Az elkészült tárgyakat boldogan és a jól végzett munka örömével vitték haza. Nem egy közülük karácsonyi meglepetésként szolgál majd.
Köszönjük minden segítőnknek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez: az előadóknak, foglalkozásvezetőknek, Körtvélyesi Piroskának, a Komáromi Protestáns Nőegylet elnökének és férjének; a nőegylet tagjainak köszönjük a sok finom süteményt, a szívüket sütötték bele. Köszönetünket fejezzük ki a Bethlen Gábor Alapnak és Csáky Pál EP-képviselőnek az anyagi támogatásért, a Selye János Egyetem vezetőségének a helyszín biztosításáért, M. Nagy Lászlónak a helyszínen készített fényképekért, Csiffáry Ildikónak, a zeneiskola tanárának a hangszerért, s az önkéntes egyetemi hallgatóknak.
Reméljük, hogy ez a nap is hozzájárult az ép és a sérüléssel küszködő emberek közötti akadályok leküzdéséhez.

Megszakítás