Figyelem!

A kis Jézus megszületett, örvendjünk

A Carissimi Zsidó János féli esperesplébánosnak, szervezetünk kuratóriuma tagjának írásával kívánuk mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket.

Advent folyamán karácsonyra készülünk. Ahogy egyre több gyertya ég az adventi koszorún, úgy érzünk egyre több meleget a szívünkben. A karácsony varázslatos szó, mely megdobogtatja szívünket. Akkor szép, ha készülünk rá jó cselekedettel, imával, bűnbánattal. Aki jól felkészült advent folyamán, annak a karácsonya is szebb. Valóban szent ez az éj. Amikor felgyulladnak a gyertyák a karácsonyfán, elénekeljük a karácsonyi énekeket, szívünket földöntúli öröm tölti el. Megszületett a kis Jézus. A Mennyei Atya nem feledkezett meg az ő népéről, elküldte a Megváltót.
Isten Fia kicsiny gyermekként jött el közénk. Kicsi gyermekként, hogy elmondja, milyen nagy érték a gyermek, milyen nagy érték a szeretet. A legszebb karácsonyi ajándék számunkra azok az emberek, akik közel állnak hozzánk, akiket szeretünk: szüleink, házastársunk, testvéreink, gyermekeink. Ők képviselik a legnagyobb értéket életünkben. Ilyen nagy érték a fogyatékossággal élő gyermek is. Az ilyen gyermek érzékenyebb, mint az egészséges, több szeretetet igényel, de többet is ad. Sokkal mélyebben átéli a szeretetet, az örömet, a kedvességet. Sokkal jobban örül neki. A karácsonyra való készülődésben több segítséget igényel, de aztán olyan mélyen éli át karácsony örömét, hogy azt kisugározza szüleire, testvéreire, az egész családra.
A karácsony tele van jelképpel. Az időpont, december huszonötödike is jelképes nap. Nem tudjuk pontosan, mikor született a kis Jézus. Az évet tekintve az Augustus császár által elrendelt népszámlálás éve és a betlehemi csillag megjelenésének éve az irányadó. A betlehemi csillag a Jupiter és a Szaturnusz bolygók találkozása, együttállása volt a Halak csillagképében. Jupiter a királybolygó, Szaturnusz a zsidók bolygója volt. Ha ezek találkoznak, akkor a zsidók országában nagy dolognak kellett történnie. A három napkeleti bölcs is látta ezt, és elindultak a csillag nyomában. A napot és a hónapot egyáltalán nem tudjuk, így a keresztények már az első századokban egy jelképes időpontot kerestek, és ez december huszonötödike lett. Karácsonyig mindig sötétebb és sötétebb van, utána pedig elkezd nőni a világosság. Jézus a világ világossága. Őelőtte az emberek lelki sötétségben éltek, az Ő születésével kezdődött el a lelki világosság. Ezért ünnepelték az Ő születésnapját december huszonötödikén.
A másik jelkép a gyertya. A gyertya világít, és meleget ad. Így kell nekünk is karácsony folyamán és az egész évben a hit fényét és a szeretet melegét sugároznunk minden emberre. A gyertya önmagát fogyasztja, hogy nekünk fényt és meleget adjon. Így kell nekünk is időnket, tudásunkat, szeretetünket feláldoznunk, hogy szebbé tegyük embertársaink életét.
A harmadik jelkép az ajándék. Szeretünk ajándékot kapni és adni. Nem kell nagy, drága dologra gondolni, nem is kell az üzletbe menni. Saját készítésű, szeretettel átszőtt ajándék adja a legnagyobb örömet.
Negyedik jelkép a karácsonyi ének, zene. Az emberek szívét eltöltötte az öröm, ezt az örömöt továbbadták, és belőle született a karácsonyi dallam, a karácsonyi ének.
Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok.

Megszakítás