Figyelem!

Alternatív élet

Sokszor elgondolkoztál már azon, hogy milyen is lenne egy másik ember életét élni. Izgalmas elképzelni, hogy milyen is lenne egy másik ember bőrében. Például ha nem élnél kerekesszékben, amikor a világ számodra egy nagy akadálypálya, hanem normális, átlagos életet élnél. Vajon akkor is így alakult volna minden? Vagy igaz volna az, amit egyszer a közösségi oldaladon olvastál, és lefordítva körülbelül úgy hangzik, hogy minden embert a korlátai határoznak meg?
Talán azért is kezdtél el írni, hogy erre a kérdésre választ találj. Hogy rálátásod legyen az életre, a sajátodéra is. Fölülről szemlélni valahogy távolságtartás is.
Épp ezért minden történet, amely a billentyűzeten megszületik, egy alternatív élet is, amely éppúgy a tied, mint az, amelyet élsz. Így öltöd magadra a hajléktalan sorsát, éppúgy, mint az inkvizítorét vagy éppen az eretnekét. Olyan ez, mint az a színész, aki héttől tízig eljátszik egy szerepet, de az előadás végén képtelen kilépni a szerepéből, és a színpadon játszott sorsot éli tovább.
A tudomány mai állása szerint léteznek úgynevezett multiverzumok. Ezek a láthatatlan univerzumok a mi látható univerzumunkkal párhuzamosan léteznek, a tükröződései annak, és számuk akár végtelen is lehet. Ez persze még csak feltételezés, spekuláció, egy elméleti fizikus számításainak a végeredménye. Ha azonban mégis igaz, akkor ott is él valaki, aki te vagy, csak éppenséggel egy alternatív életet él. Hétéves korában nem bénult le, most nem blogot ír, hanem, mondjuk, futballsztár (futballnak abban az univerzumban is léteznie kell).
Mindez persze úgy hangzik, mintha egy sci-fi tartalmát ismertetném, a gondolattal mindenesetre érdemes eljátszani, hogy mi is lenne, ha egy alternatív életet élnénk.
                                        Sztakó Zsolt

Megszakítás