Figyelem!

Támogassa a Carissimit adója 2%-ával

Kérünk mindenkit, hogy ha tehetik, idén is ajánlják fel adójuk 2/3 százalékát szervezetünk, ezáltal a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok javára, s javasolják ezt másoknak is, hiszen minden euró a rászorulókhoz kerül. Köszönjük.

A jogi személyek és azok a természetes személyek, akik maguk készítik adóbevallásukat, az adóív megfelelő részébe írják be a Carissimi adatait: IČO: 31821910; právna forma: neinvestičný fond; obchodné meno/názov: Carissimi n. f.; sídlo-ulica: Nám. 1. mája; číslo: 10-12; PSČ: 81106; obec: Bratislava. Az alkalmazottak az innen letölthető nyilatkozatot töltsék ki, és az adó befizetését igazoló nyomtatvánnyal (ezt a munkaadójuk tölti ki) együtt április 30-áig juttassák el a lakhelyük szerint illetékes adóhivatalba.

A Carissimi Nonprofit Alap tevékenysége 2018-ban

Tavaly tizenkilenc, fogyatékossággal élő vagy beteg gyermeket nevelő családnak nyújtottunk támogatást külföldi orvosi kivizsgálásra, külföldi és itthoni rehabilitációra, fejlesztésre, fogászati kezelésre, valamint gyógyászati segédeszközök vásárlásához. Ismét hozzájárultunk a fogyatékos gyermeket nevelő családok kovácspataki nyári táborának költségeihez, és támogatásunkkal 100 személy vehetett részt szeptemberben a sérült gyermekek napján a budapesti állatkertben.  
Február. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) által életre hívott Családlánc tagjaként részt vettünk Budapesten a külhoni magyar családok évének nyitókonferenciáján és az Országházban tartott családi napon.
Április. Tizedik alkalommal voltunk társszervezői az értelmi fogyatékos fiatalok galántai versfesztiváljának. A résztvevőknek a Sipos–Vadkerti–Zsapka trió adott nagy sikerű koncertet.
Május. A Civil szervezetek erőfeszítései a család védelmében c. konferencián Somorján Bauer Edit kuratóriumi tag tartott előadást.
Június. A Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetséggel (MAGYISZ) közösen megkoszorúztuk a felvidéki gyermekáldozatokért és az 1940-es években elhurcolt családok emlékére állított emléktáblát Nagymagyaron. A Pozsonyi Magyar Intézet meghívására több, fogyatékossággal élő gyermeket nevelő család nézhette meg a V4-es országok hivatásos néptánccsoportjainak Táncünnep c. gálaműsorát a pozsonyi Hviezdoslav Színházban.
Szeptember. Részt vettünk Galántán a Konrádko PT által szervezett, autizmussal foglalkozó szakmai napon. A Családlánc meghívására fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok is megtekinthették a budapesti Erkel Színházban a Carmina Burana c. előadást.
Október. Akadálymentesítés a szívekben és a fejekben címmel szakmai napot tartottunk Komáromban a Selye János Egyetemen szülőknek, szakembereknek és fogyatékossággal élő fiataloknak. A Református Teológiai Kar és a Komáromi Protestáns Nőegylet társszervezésében megvalósult rendezvényen vendégül láttuk a balassagyarmati Éfoész Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület nyolc tagját is. A MAGYISZ és a Carissimi közös szervezésében négy közép-szlovákiai iskolában volt a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését érintő szakmai előadás és beszélgetés. Részt vettünk Dunaszerdahelyen a Velő PT által szervezett Kultúrával az akadályok ellen című rendezvényen.
November. Ott voltunk Budapesten az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tartott hatodik fogyatékosságtudományi konferencián, a Bliss Alapítvány Eszközök az AAK szolgálatában c. konferenciáján, a KézenFogva Alapítvány által szervezett, Családok és szolgáltatók szerepe a fogyatékos emberek jogainak érvényesítésében c. konferencián; Dunaszerdahelyen a KCSSZ által szervezett Kárpát-medencei demográfiai konferencián, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tanácskozásán, és bemutatkoztunk Komáromban az SZMPSZ Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulásának első szakmai konferenciáján.
A Carissimi Nonprofit Alap önkéntes szervezet – kuratóriuma térítésmentesen végzi munkáját. Tevékenységünket tavaly a Bethlen Gábor Alap, a Pozsonyi Magyar Intézet, az Európai Néppárt, a somorjai Bauer és Pogány család segítette pénzadománnyal, valamint jó szándékú emberek adófelajánlásukkal, munkájukkal.
A Kisebbségi Kulturális Alap, az OTP Banka Slovensko, a Bethlen Gábor Alap, a KCSSZ, a sárosfai Vöröskereszt, továbbá magánszemélyek: Illés István (Pozsony), Máté Béláné és Nagy Szilveszterné (Újlót), Füleky Éva és Pál (Pozsony), dr. Dolán Rózsa gyermekorvos (Magyarbél) támogatásával, továbbá a Pozsonyi Magyar Intézet által a Muzsikás együttes adventi koncertjén a ferences templomban szervezett adománygyűjtésnek köszönhetően a Szlovák Humanitárius Tanács kiadásában tavaly is megjelentettük lapunk, a Carissimi hat számát. Elektronikus formában letölthetők honlapunkról. Jelen vagyunk a Facebook közösségi hálón: www.facebook.com/carissimina.
Tavaly fájdalmas eseményekkel is szembesülnünk kellett. Februárban elkísértük utolsó útjára dr. Szabó Rezsőt, aki ott volt szervezetünk indulásánál, és tíz évig kuratóriumi tagként segítette a munkát. Májusban pedig Pogány Erzsébet kuratóriumi tagunktól vettünk végső búcsút. Emléküket megőrizzük.

Köszönjük a segítséget
mindazoknak, akik hozzájárultak szerveztünk működéséhez és lapunk megjelentetéséhez.

Megszakítás