Figyelem!

Parkolási kártya

Ilyet az a súlyos fogyatékossággal élő személy igényelhet, aki állapota következtében gépkocsival történő egyéni szállításra jogosult, mindkét szemére vak, illetve akinek a fogyatékosságát vagy betegségét tartalmazza a súlyos egészségkárosodás pénzbeli kompenzálásáról szóló, 447/2008-as sz. törvény (legújabb módosítása 2018. július elsejétől hatályos) 18. sz. melléklete. A listát előző számunkban ismertettük.
Gépkocsival történő egyéni szállításra az a személy jogosult, aki nem tud eljutni a tömegközlekedési eszközökhöz, nem tud be- és kiszállni, illetve fogyatékossága miatt nem képes a tömegközlekedési eszközön olyan módon tartózkodni, hogy ne sérülne emberi méltósága. A lakhely szerint illetékes munka-, szociális és családügyi hivatalhoz benyújtott igényléshez orvosi szakvéleményt kell csatolni. Nem feltétel, hogy az igénylőnek saját gépkocsija legyen.
A parkolási kártyát jól láthatóan a szélvédő mögé kell helyezni. Használata csak a tulajdonosával összefüggésben engedélyezett, egyébként nem tehető ki. A fogyatékos személy vagy az őt szállító jármű vezetője használhatja a kerekesszéket ábrázoló piktogrammal jelzett parkolóhelyet, olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja, szükség esetén olyan helyre is behajthat, ahová csak korlátozottan lehet gépkocsival behajtani, továbbá a gyalogoszónába is, ha ezzel nem veszélyezteti a közlekedést.
A parkolási kártya minden EU-tagországban használható, de utazás előtt érdemes érdeklődni vele kapcsolatban, mert a kedvezmények nem azonosak.

Autópályán – ingyen
Az autópálya-matricáról szóló törvény értelmében 2015. január elsejétől nem kell autópályadíjat fizetniük azoknak a fogyatékossággal élő személyeknek, akiknek van parkolási kártyájuk (korábban csak azokat mentesítették a díj fizetése alól, akik ún. benzinpénzt kaptak). A törvény értelmében több jogi személy is felmentést kérhet a díj fizetése alól, többek között a szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek, intézmények.
Ennek feltétele, hogy az érintett intézmény vagy személy kérvényezze a fizetés alóli felmentést. Ezt az év bármelyik időszakában megteheti. Két módja lehetséges: az interneten a www.eznamka.sk portálon keresztül vagy pedig személyesen. Akik személyesen szeretnék leadni kérvényüket, azok Szlovákia-szerte csupán nyolc kirendeltséget vehetnek igénybe; listájuk itt található: https://eznamka.sk/sk/zakaznicke-miesta/zoznam-obchodnych-miest?t=7. Ügyfélszolgálatuk pedig a 02/32 777 777-es telefonszámon a nap 24 órájában átfogó tájékoztatást nyújt, reggel hat és este tíz óra között magyar nyelven is.
Mindkét esetben a következőképpen kell eljárni:
– ki kell tölteni egy kérvényt, a nyomtatvány neve: Žiadosť o oslobodenie od platenia úhrady za užívanie diaľníc a rýchlostných ciest pre držiteľov parkovacieho preukazu ŤZP (letölthető a www.eznamka.sk honlapról);
– a kérvényhez csatolni kell a forgalmi engedély és a parkolási kártya mindkét oldalának a fénymásolatát.
Fontos tudni, hogy díjmentesen csak akkor lehet az autópályán közlekedni, ha már megérkezett az engedély visszaigazolása. Az engedély csak Szlovákia területére érvényes, külföldön a parkolási kártya tulajdonosa nem mentesül az autópályadíj fizetése alól.
További fontos tudnivaló, hogy magánszemélyeknek az engedélyt nem kell minden évben megújíttatniuk. Jogi személyeknek viszont évente kell kérvényezniük a díjmentességet.
Mivel az engedély konkrét személygépkocsira érvényes, a díjmentesség abban az esetben is fennáll, ha nem tartózkodik benne a parkolási kártya tulajdonosa, illetve a kártya nincs kihelyezve a szélvédő mögé.
Köböl Tibor szociális tanácsadó,
a kormány Emberi Jogi, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Tanácsa
Fogyatékosügyi Bizottságának tagja

Ha valakinek bővebb tájékoztatásra van szüksége, bátran forduljon munkatársunkhoz telefonon: 0948 046 672.

Megszakítás