Figyelem!

A Covid a téma

Hát igen. Ezekben a napokban beszélgetésekben, közösségi médiában, hírekben, politikusi megnyilatkozásokban ez az első számú téma. Mindenki a meggyőződése, hite szerint kommentálja az eseményeket. Mintha bizony a Covid hit kérdése volna. Ezért szoktam volt azt mondani, hogy a 21. században a digitális középkorban élünk.

Akkor is hasonló volt az emberek nézete a pestisről, mint ma a Covidról. Akkor is bűnbakkeresés folyt, és ma is az folyik. Akkor a zsidókat vették elő, ma pedig a háttérhatalmat emlegetik.

Aztán, mint ma, akkor is voltak olyanok, akik hitkérdést csináltak az egészből. Ilyenkor eszembe jut Daniel Defoe-nek, a Robinson Crusoe szerzőjének esete a londoni pestissel. 1665 elején, amikor még csak néhány eset volt, az újságok cikkekben figyelmeztettek a pestisveszélyre. Erre sorra kapták az olvasói leveleket: „Ugyan, kedves X Y, ez csak egy könnyű nyári megfázás, ne keltsen pánikot.” Hogy mennyire csak egy „könnyű, nyári megfázásról” volt szó, tessék elolvasni Defoe londoni pestisről szóló könyvét.

Mert hát mi is ez a Covid? Egy vírus…, olyan, mint az influenza, amin minden évben átesünk. Pár napig folyik az orrunk, aztán semmi. A legtöbbünkben ez az élmény marad meg, ha azt a szót halljuk, hogy vírus.

Olyan, hogy kanyaró, torokgyík, szamárköhögés, himlő meg gyermekbénulás többnyire semmit se mond a mai generációknak – hiszen még gyerekkorunkban megkaptuk ellenük az oltásokat.

Apropó, gyermekbénulás. A század első felének legsúlyosabb járványa volt, egész generációkat tizedelt meg. Albert Sabin 1954-ben fejlesztette ki a róla elnevezett cseppet, aztán magán is kipróbálta. Az amerikai hatóság azonban nem akarta megadni az engedélyt az alkalmazására, ragaszkodott a törvényes jóváhagyási folyamathoz. Ez többéves csúszást és további gyermek áldozatok millióit jelentette volna. Sabin nem akart várni, elrepült Moszkvába, mert a Szovjetunióban szintén dühöngött a járvány. Ott alkalmazták tehát a világon először a Sabin-cseppet.

A tanulság?

Írhatnék most bölcsességeket, de az az én igazságom lenne. Ehelyett mindenkinek azt ajánlom, vonja le a saját tanulságát!

Sztakó Zsolt

Megszakítás