Figyelem!

Nézőpontok

heftyMinden gyermek életében van egy időszak, amikor foglalkoztatni kezdi őt a család rendszerének működése. Ez a hallásállapotot illetően vegyes családban is így van, azaz például ha a szülők siketek, a gyerekek meg hallók: a gyermekek számára a kialakított, kezdettől megszokott kommunikációs módok, szokások, értékrend, nyelvhasználat természetesek, hiszen ezekbe születnek bele; csak később, tizenéves korban, amikor egyre inkább igyekeznek leválni a szülőkről, kezdik vizsgálni a szülői, családi nyelvi és kommunikációs mintákat, s ami korábban természetes volt, most hirtelen eltérő lesz. Mert összehasonlítják a „többségivel”.

Az érzékszervekről beszélgettünk a gyerekekkel, mert a megismerésük bekerült a tananyagba, amikor gyermekem hazajövet az iskolából megjegyezte: „Anya, nálad ez a hallás nem működik.” „Valóban – mondtam –, viszont vannak más érzékszerveim, amelyeket másoknál jobban ki tudok használni, például a jó látásomat vagy szaglásomat.” „Rendben – válaszolta –, de az osztályban senki másnak nincs ilyen szülője.” Erre én: „Ez előfordulhat, de nem vagy egyedül, mert vannak más siket szülők is szerte a nagyvilágban.” „Tényleg?” – csodálkozott el. „Hát persze, emlékezz vissza, találkoztunk Péterke szüleivel, és neki is nagyothalló az apukája, és siket az anyukája.” „Ja, igen. És még?” Emlékszel – folytattam –, voltunk csónakázni Marikáékkal, s az ő szülei is siketek”. „Igen” – helyeselt –, náluk is természetes a jelnyelv.” Aztán kérdezte tovább, hogy melyik halló gyermek tud ezek közül jelelni, és aki nem jelel, az miért nem tud. Magyaráztam, hogy ez attól függ, melyik szülő használja a jelnyelvet, ha a gyermekével kommunikál, főleg melyik igyekszik jelelni vele attól kezdve, hogy megszületett, és melyikük csak beszél. Mert a szülőtől függ, mennyire látja fontosnak a jelnyelv kisgyermekkorban való átadását.

(Fotó: pixabay)

Így aztán megegyeztünk abban, hogy érdemes ezekkel a gyerekekkel is barátkozni, hisz a családok között is vannak kapcsolódási pontok. Legközelebb tehát mikor ismerkedett egy másik siket családban a legkisebbikkel, a második kérdése ez volt: „A te szüleid is siketek?” „Igen – válaszolta a kissrác –, csak éppen már nem laknak együtt.”

Hefty Angéla

 

 

Megszakítás