Figyelem!

Ősbemutató Somorján

Szokatlan módon az előadás kezdetén a koreográfus-rendező szól néhány mondatot a közönséghez. Elmondja, hogy az előadás már 2020-ban készen volt, de a járvány miatt azóta se mutatták be. Igaz, egyszer volt egy online előadás, közönség nélkül. Úgyhogy ez a március 8-i este tulajdonképpen ősbemutató. Tudtommal az első ősbemutató Somorján! Továbbmegyek, az első ősbemutató az én életemben.
A közönség, mintha tudatában volna a rendkívüli eseménynek, igen szép számban van jelen. Igaz, a néptáncnak a városban reneszánsza van a Csalinak köszönhetően. És hát az Ifjú Szivekkel biztosra mehet az ember. Már a harmadik előadásukat látom, és eddig még sose csalódtam.
Aztán itt van még a kíváncsiságfaktor is. Ugyanis a KÉJ – kötelező érvényű javaslat című produkció dramatizált táncszínházként lett beharangozva, a népszínmű elemeivel átszőve.
Így tartott elénk görbe tükröt a Kislugas Táncegyüttes, amely a köbölszalóki kultúrház színpadán ünnepli fennállásának 97 éves jubileumát, és ebből az alkalomból felidéznek pár koreográfiát a múltjukból, amelyek mindegyikéhez kapcsolódott egy-egy kötelező érvényű javaslat is, amelyet visszautasítani nem tanácsos.
Ilyen volt az, amikor a múlt század ötvenes éveiben a párttitkár azt „javasolta” az együttes vezetőjének, hogy a téeszbe akkor érkezett traktorokat építse be a koreográfiába.
Vagy amikor a nagy hatalmú polgármester azt „javasolta”, hogy kampányának a részeként – zsinóros mentében – a Csárdáskirálynő zenéjére néptáncoljanak, mert az annyira echte magyar.
Vagy amikor a sportügyi főtanácsadó azzal a kéréssel keresi meg az együttes vezetőjét, hogy lépjenek fel a stadionavatón. De hogy a produkciónak mégis legyen valami sportos vonatkozása, a koreográfiába komponálja bele a labdát is. Így született meg a pásztorhoki, ami sajnos azóta se olimpiai sportág, pedig tuti sikere lenne.

A táncosok láthatóan élvezik, hogy végre meg is szólalhatnak a színpadon, és önfeledten bohóckodnak, a közönség pedig veszi a lapot. Mondanom se kell, hogy engem is magával ragad az előadás, és élvezettel figyelem az akrobatikus mozdulatokat. Mintha nem is létezne gravitáció.
Sztakó Zsolt

Megszakítás