Figyelem!

Petőfire emlékezve

Tizennegyedik alkalommal került sor a Galántai Értelmi Sérülteket Segítő Társulás és a Carissimi Nonprofit Alap szervezésében a versmondó fesztiválra. A taksonyi művelődési ház június 14-én megtelt versszerető fiatalokkal, szüleikkel és segítőikkel. Ezúttal a Petőfi-bicentenárium jegyében zajlott a rendezvény. A szereplők hónapok óta forgatták a versesköteteket, nagy igyekezettel, szorgalommal tanulták a költeményeket. Bizony többen aludni sem tudtak az éjszaka az izgalomtól. Végül mindenki sikerrel vette az akadályokat, és könnyű dolga volt a zsűrinek – amelyben a Carissimiből hárman is helyet foglaltak: Bauer Edit elnök, Zupko Mária és Zsidó János kuratóriumi tagok, valamint a Pátria Rádió közkedvelt műsorvezetője, Bodri Eleonóra –, hiszen csupa jót tudtak elmondani a produkciókról. Sok-sok Petőfi-vers hangzott el, volt köztük vidám, játékos, szomorú, hazafias. Még a megzenésített versekből is hallottunk párat. A szünetekben két galántai gimnazista, Szőcs Emese és Enikő énekelt, és a felsőszeli alapiskola ügyes néptáncos tanulói szereztek vidám perceket a közönségnek. Az ugyancsak felsőszeli alapiskolás Néma Noeltől, az Ipolyi Arnold népmesemondó verseny aranysávos díjazottjától pedig huncut népmesét és Kosztolányi Dezső verseiből készült összeállítást hallhattunk. Meglepetésként Bauer Edit is elmondott egy humoros költeményt.

Délután a Balla Igor vezette Kobold zenekar teremtett fergeteges hangulatot. Koncertjüket szlovákiai magyar költők megzenésített verseiből állították össze, és a Petőfi-évforduló tiszteltére az Anyám tyúkja című verset is megzenésítették. Műsorukba bevonták a fiatalokat, a legaktívabbakat könyvvel és CD-vel jutalmazták.

A rendezvényt a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint Taksony község önkormányzata támogatta.

Bodri Eleonóra riportja 2023. június 16-án hangzott el a Pátria rádióban.

Haják Szabó Mária összállítása 2023. június 16-án volt hallható a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorában.

Megszakítás