Figyelem!

Visszatekintés a nyárra – klezmer

Még a nyár elején találkoztunk, és akkor mondta, hogy egy újonnan alakult zenekar tagja, klezmert játszanak. Elmondta, mennyit kínlódott, amíg ráérzett a zsidó zene ízére, hogy a harmonikán hitelesen szólaljanak meg azok a jellegzetes futamok. A többi zenésztől azt a tanácsot kapta, hogy nézzen zsidó témájú filmeket. Már egy éve léteznek, de eddig csak gyakoroltak. Augusztus 31-én lesz az első koncertjük a Pomlé fesztiválon.
Péter annyira lelkesen beszélt, hogy a lelkesedése engem is magával ragadott, mégse tudtam megígérni, hogy ott leszek a koncertjükön, mivel akkor még úgy volt, hogy a nyár nagy részét Százdon töltjük. Aztán közbejött apu operációja, ami felborította az egész nyári programot. Az utókezelések miatt is Somorján kellett maradnunk. Aztán ahogy közeledett a kitűzött dátum, egyre inkább kezdtem készülődni. A városban is megjelentek a rendezvényt hirdető plakátok a pontos időpontokkal.
Pár nappal a Pomlé fesztivál előtt anyuval a Városházánál üldögéltünk, amikor arra ment haza Susi, Péter felesége. Tőle megtudtam, hogy a koncertre feljönnek Százdról Ellusék is.

Jó másfél órával a meghirdetett kezdés előtt érkeztem meg a Pomléba. Ilyenkor, fesztivál idején mindegy, hogy mikor jössz, mindig nagy a tömeg. Természetesen a sátraknál a legnagyobb a torlódás, amelyek tájborokat kínálnak.
Péterék koncertje a meseréten felállított kisszínpadon volt, ahol az imént még mesejátékot adtak elő, de estére átadta a helyét a felnőttprogramoknak. A színészek még a jelmezükben mászkálnak. Egyszerre értünk a színpadhoz Ellusék autójával, aki már tudott rólam, mert anyu még az úton felhívta. Amíg a zenekar beállt a színpadon, beszéltünk pár szót az otthoni dolgokról.
Aztán megszólalt a klezmer, és a hallgatóban megmoccant valami ősi ösztön, táncra perdülni az igéző ritmusokra. A közönség a szalmabálákon ült, és az arcokon látni lehetett, hogy az emberek nem tudják magukat kivonni a fergeteges zene hatása alól. Önkéntelenül megmozdultak a vállak, a lábak a zene ütemére doboltak.
A meteorológia egész héten jelezte az egész napos esőt, ami elmosta a Pomléfeszt második napját, és ezzel a nyarat.
                                    Sztakó Zsolt

Megszakítás