Figyelem!

Ki mit tud? – Galántán

Jó hangulatú, színes rendezvény volt a Galántai Népművelési Központban pár nappal december harmadika, azaz a fogyatékossággal élők világnapja előtt. Slezák Erika, a Konrádko Polgári Társulás elnöke úgy döntött, hogy ezt a napot az értelmileg akadályozottak és egyéb fogyatékossággal élők tehetségének a bemutatásával szeretné megünnepelni, hiszen a közhiedelemmel ellentétben sokuk tehetséges valamiben. Ezért hirdette meg a Ki mit tud?-ot; megvalósítását Margita Knappová, a központ igazgatónője is segítette.
Kilenc szereplő mutatkozott be verssel, mesével, énekkel, zongorajátékkal. Az öttagú zsűri hol elérzékenyülve, hol ámulva hallgatta a produkciókat. Elnökének, Gizela Oňová előadóművésznek mindenkihez volt bátorító, dicsérő szava. Jó tanáccsal látta el a szülőket, hogyan segítsék tovább gyermekük tehetségének kibontakozását. Árendás Kati versmondását jelképesen Oscar-díjjal jutalmazta, kiemelte Nagy Zsuzska mesemondását, Németh Máté szüleit pedig arra biztatta, hogy képezzék tovább a fiú énekhangját, hiszen kincs van a torkában.
A művésznő a produkciók között népszerű magyar és szlovák slágerekkel teremtett fergeteges hangulatot. Meghatottan mondott köszönetet a szereplőknek és a szülőknek: „Nagyon sokat tanultam a mai napon, és rádöbbentem, hogy milyen áldás, ha nincs beteg vagy sérült családtagunk. Megtapasztaltam, hogy milyen hallatlanul sokra képes egy édesanya, amikor súlyosan sérült gyermekét ilyen nívóra fejleszti. Élményekben gazdagodtam, és hálás vagyok a Jóistennek azért, amit itt kaptam.”

A rendezvényt Nagyszombat megye önkormányzata, a nagymagyari Szabó János és a Carissimi Nonprofit Alap támogatta.

Umgéher Szilveszter felvételei

Megszakítás