Figyelem!

Hitetlen Tamások

Akkor hát ez a Húsvét is elmúlt, a karanténnak pedig immár a harmincnegyedik napját éljük. A mai evangéliumi szakasz hitetlen Tamás történetét mondja el. Ő volt az az apostol,  aki mindaddig nem akarta elhinni Krisztus feltámadását, amíg nem látta és nem érintette a testén a sebeket:

BOLDOGOK, AKIK NEM LÁTNAK ÉS MÉGIS HISZNEK!

Tamásnak azonban ma is vannak utódai. Ők azok, akik kezdetben egyszerű hisztinek tartották a koronavírus pánikot. Sőt, a közösségi médiában még most is találkozhatunk olyan posztokkal, hogy a COVID-19 csak egy bizonyos társadalmi csoportra veszélyes, a többieknek pedig fölösleges aggódni.

Úgy látszik, hogy ők azok, akik a veszély nagyságát azon mérik le, hogy maga a veszélyforrás az mekkora. Például, ha egy medve jön velünk szembe, jó lesz vigyázni, de egy vírus az láthatatlan, ezért nem is kell hisztizni.

Érthető, nem?

Miközben ezeket a sorokat írom, azon gondolkodom, hogy vajon a középkorban, amikor a pestis kiirtotta fél Európát, akkor is voltak ilyen hitetlen Tamások, akik csak legyintettek a pestis szó hallatán? Aztán, mikor észbe kaptak, már késő volt.

Sztakó Zsolt

Megszakítás