Figyelem!

Szociális gazdaság és idősgondozás

A szlovákiai jó példa: Pro Bono Polgári Társulás  

A szociális gazdaság alkalmas feltételeket teremt az üzleti tevékenység új területének, mely a nyereséggel szemben a szociális célokat részesíti előnyben. A szociális gazdaságot a gazdaság részének kell tekinteni. Hajtóereje a szolidaritás, elsődleges szerepe társadalmi célok teljesítése, nem a tőkén alapszik, hanem a részvételi demokrácián, és az ezen a területen működő vállalkozások célja nem a profit maximalizálása. Legtágabb értelemben a szociális gazdaság az emberek által létrehozott és az embereket szolgáló gazdaság, nem pedig az embereket kiszolgáltatott helyzetbe sodró gazdaság.
A szociális gazdaság szektorában működnek a szociális/társadalmi vállalkozások, amelyek társadalmi célokat szolgálnak, és elsősorban nem profitorientáltak. Gazdasági tevékenységet folytatnak, a nyereség meghatározott részét reinvesztálják (visszaforgatják), s elsősorban a társadalmilag hátrányos helyzetű személyeknek nyújtanak segítséget. Most szeretném bemutatni a bősi Pro Bono Polgári Társulást mint a szlovákiai társadalmi/szociális vállalkozás jó gyakorlati példáját.

Czére Szilvia és Balázs a vállalkozás mozgatórugói. Balázsnak betegápolói végzettsége van, jelenleg betegszállítóként dolgozik. Szilvia képzettsége szerint egészségügyi nővér, higiénikus és pedagógus, de jelenleg projektmenedzser, lektor, egészségügyi nővér, betegszállító, és még sorolhatnám. Vele beszélgettem a polgári társulás működéséről.
„A vállalkozás létrehozása Balázs ötlete volt – meséli. – Egy alkalommal betegszállító autót látott Győrben, s gondolta, kipróbálná ő is. Mindig szeretett vezetni, és igyekezett másoknak segíteni. Mentősnek készült, de mikor végzett az iskolában, a kora miatt még nem felelt meg az akkori követelménynek, hogy mentős lehessen. Nem szeretjük a nagy változásokat az életünkben, így munkahelyet sem váltottunk gyakran; de aztán idejét éreztük ennek: szerettünk volna a magunk urai lenni. Kezdetben a saját autónkkal szállított, később támogatás útján és a pénztárcánkat sem kímélve jutottunk autókhoz. Most van két személygépkocsink és egy, kerekesszékes személyek szállítására is alkalmas speciális gépkocsink.”

Kerekesszékben a táncparketten
A szállítószolgáltatás működéséről szólva Czére Szilvia elmondta, hogy a szállítandó személy (vagy a hozzátartozója) jelzi a szándékot, közli az időpontot és helyszínt. „Balázs a megbeszélt időpontra megy a kliensért, és elszállítja őt a kívánt helyre. Ha igényli, akkor bekíséri például az orvosi rendelőbe, segít neki levetkőzni, felöltözni, tolmácsol, illemhelyre kíséri, büfébe szalad szendvicsért, ha a beteg megéhezik. A kivizsgálás után kiváltja a gyógyszereit, az előírt segédeszközeit. Hazaszállítja őt, elszámolnak, elköszönnek.” Leggyakrabban orvosi vizsgálatra kérik a szállítást, de vannak egyéb kívánságok is. Nemegyszer kedves és megható történeteknek is részesei a Pro Bono munkatársai. Gyakran előfordul, hogy megállnak bevásárolni, a temetőben sírt látogatni stb. „Ezeket az extra kívánságokat, ha az idő engedi, mindig teljesítjük. Gyakran jártunk lakodalmakba is (a pandémia miatt ez most szünetel), ha az ifjú pár családjának tagjai közül valaki szállításra és a lakodalom során ellátásra szorult. Például kerekesszékben betoljuk a családtagot a templomba, készenlétben állunk, ha inzulint kell beadni, ha a vacsoránál kell segédkezni, stb. A legszebb emlékünk az, amikor a menyasszony nagypapáját Balázs kerekesszékben kitolta a táncparkettre, mert a bácsi teljesíteni akarta unokájának tett ígéretét, hogy táncolni fog vele az esküvőjén. Ezekből az emlékekből táplálkozik a lelkünk, amikor olyan, végstádiumban lévő beteget kell vizsgálatra vinni, akinek már »fáj az élet«. Mert sajnos, ilyen eset is van. Szállítunk klienseket nyugdíjas-összejövetelre, halotti torra, de bevásárlásokon is részt veszünk, ha erre van igény.” A szolgáltatás részeként gyakran Balázs egyezteti a vizsgálat időpontját is a rendelőintézettel, megkímélve ezzel a családtagokat attól, hogy akár fél napjuk rámenjen a telefonálásra. Ha akarja, egy hozzátartozó elkísérheti a beteget, de mivel teljes körű szolgáltatást nyújtunk, a családtagnak nem kell kimaradnia a munkából.”

Bizalmi viszony
A szállításon kívül gondozói szolgáltatást is igénybe lehet venni, sőt gondozói kurzust is kínál a Pro Bono. „Leginkább idős, gondozásra szoruló embereknek nyújtjuk ezt a szolgáltatást. Itt a kliens és a gondozónő közötti bizalmi viszonyról van szó, a gondozó segít az időseknek a napi rutin elvégzésében, az öltözködésben, tisztálkodásban, gyógyszerek szedésében, főzésben, társ a közös programokban, együtt sétálnak, beszélgetnek, tervezgetnek. 220 órás akkreditált gondozói kurzus keretében gondozónőket is képzünk. Az elméleti oktatás a saját épületünkben folyik egyszerre legfeljebb 15 személy részére, a gyakorlati képzés szerződéses alapon az egyik dunaszerdahelyi idősotthonban történik. A gyakorlati rész lektora hosszú éveken keresztül szakmai gyakorlatot vezetett a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskolában. A vizsga után a résztvevők szlovák és német nyelvű bizonylatot kapnak, amellyel az Európai Unió más országaiban is el tudnak helyezkedni.”
A vállalkozás elsőrendű célja a minőségi, emberközpontú szolgáltatás. A kliensek is megtapasztalják a pontosságot, kedvességet, segíteni akarást, emberszeretetet. Szilvia örül, ha ennek hangot is adnak. „Mondhatom, hogy nagyon jó a kapcsolatunk az általunk szállított személyekkel, a gondozottainkkal és családtagjaikkal is, hiszen elkerülhetetlen valamilyen szinten belefolyni a mindennapjaikba. Sok a visszajáró betegünk, akit szállítunk, betegeinket akár évekig is gondozzuk. A kurzuson részt vevőkkel is jó a kapcsolatunk, nagy számban maradnak nálunk, és kolléganőként folytatják a munkát. Szolgáltatásainkat a közösségi hálón hirdetjük, bár a legnagyobb elismerés számunkra, ha Juliska néni elmondja Pista bácsinak, hogy »ezek nagyon jók. Pontosak, kedvesek, még az üzletben is megálltunk bevásárolni. Legközelebb is velük megyek. Igaz, hogy a szolgáltatást meg kell fizetni, de a gyerekeknek nem kellett szabadságot kérni a munkahelyükön és sorakozni velem fél nap a rendelő előtt. Még a gyógyszereimet is kiváltotta a fiatalember; addig engem biztonságba helyezett az autóban«”.

Akadályok és a jövő
Végezetül a nehézségekről és a vállalkozás jövőjéről érdeklődtem. „Ami a szállítási szolgáltatást illeti, próbálunk újabb támogatáshoz jutni, hogy tudjunk még egy speciálisan átalakított autót üzemeltetni, nagy az igény rá. A gondozói szolgáltatás, sajnos, »projektfüggő« – kötve vagyunk a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium pályázati kiírásában megszabott feltételekhez. Hálásak vagyunk az anyagi támogatásért, amelyet a munkahelyekre adnak, de nagyon nem szerencsés, hogy a projekt nem folytonos. Fájó pontunk, hogy a Házi Betegápolói Ügynökségen (ADOS) keresztül végzett egészségügyi szolgáltatásunkat ideiglenesen le kellett állítanunk, ugyanis az Általános Egészségbiztosítóval és a Dôvera Egészségbiztosítóval nem sikerült szerződést kötnünk, pedig most, a koronavírus okozta járvány alatt rengeteg beteg embernek tudtunk volna segíteni. A jövő, sajnos, eléggé bizonytalan, miközben napi több megkeresés jön segítségre szoruló betegektől vagy hozzátartozóiktól, akiknek mi lennénk az utolsó reményük, segítségük. És ugye a segítség akkor ér valamit, ha idejében érkezik, és célirányos…”
                                    Pongrácz Éva

Megszakítás