Figyelem!

Kulturális tolerancia munkahelyen

heftyA minap kellemes élményben volt részünk pár siket ismerőssel együtt. Olyan számítógépes cég keresett meg többünket, amely megváltozott munkaképességű embereket is alkalmaz. Munkatársai később elmondták, hogy a másságot kihívásként fogják fel. Tisztes arányban alkalmaznak külföldieket is, emiatt a munkacsoportokon belül nemcsak magas szintű nyelvi, hanem kulturális toleranciára is szükség van.

Szóval szerették volna tudni, hogy a siketek hogyan lennének képesek elhelyezkedni egy számítógépes cégnél. De előtte megegyeztünk, hogy érdemes a célcsoportot online előadásokkal bemutatni. Jó, ha megismerik az életüket, hogyan tanulnak nyelveket, milyen utakat járnak be ennek során, milyen szocializációs csoporthoz alkalmazkodnak. Csak a története, saját elbeszélése alapján lehet képet alkotni egy ember viselkedéséről, kultúrájáról. Mert mindennek van háttere, és soha nem lehet tudni, mit élt át az illető korábban, ami ma is hat a viselkedésére. Ha valaki csak a felszínt látja, előítéletei alapján könnyen beskatulyázza a másikat.

Szóval megbeszéltük ezt a négy online előadást, majd a cég munkatársaival közösen elkészített felhívásra jelentkezett siket érdeklődőkkel kilátogattunk a céghez. És kellemesen csalódunk. Az ott dolgozók nagyon közvetlenül, szabadon meséltek a munkájukról, egyáltalán nem igyekeztek elhallgatni, hogy milyen nehézségek adódhatnak. De ami nagyon megfogott, az az, hogy elmondták: az állásinterjún is figyelembe veszik, amit megtudnak a jelentkező képességeiről, tudásáról, és igyekeznek személyre szabott munkahelyet találni neki, nem feltétlenül a meghirdetettek közül. Nem tudom, ki hogy van vele, de én ilyen szemlélettel még soha nem találkoztam.

(Fotó: pixabay)

A cég számára a pozitív visszacsatolás mindenképpen az volt, hogy maguk a siketek is bekapcsolódtak a párbeszédbe. Aztán még megtekintettük az épületet, ahol találtunk kondi-, jóga- és relaxációs termet meg saját étkezőt amolyan modern kávézó stílusában kialakítva. Mert fontosak nekik az ott dolgozók, nemcsak a munka elvégzésére: a kapcsolatokra is figyelni kell egy cégen belül, hiszen csapatmunka folyik, és az eredmény kiváltotta jó érzés fontos nekik. Hát mit mondjak: emelem kalapom.

Hefty Angéla

Megszakítás