Figyelem!

A dátum

Január utolsó napjaiban Pozsonyban volt dolga Zolinak, a százdi polginak, és beugrott hozzánk is, Somorjára. Elhozta Százd bemutatkozó kisfilmjét, tulajdonképpen annak a videónak az újravágott változatát, amelyet apu a Csemadok hetvenéves jubileumára készített.

Azt is elmondta, hogy a templom újraszentelése május 28-án lesz. Azért ez a dátum, mert a felszentelése is ezen a napon volt – pár száz évvel ezelőtt, a középkorban. Ragaszkodik ehhez a dátumhoz, még a régészek ellenében is, akik legszívesebben továbbkutatnának, hogy megfejtsék a templom összes titkát. Mert a templom titkokat őriz, és minél mélyebbre ásnak a múltban, annál több a kérdőjel.

Az elmúlt két évben azonban túl sok olyan idős ember halt meg, akik tevőleges részesei voltak a rekonstrukció huszonegy éves történetének, és nem élhették meg, hogy szeretett templomuk újra teljes pompájában ragyogjon. Miattuk ragaszkodik hozzá, hogy az újraszentelés még ebben az évben megtörténjen. És ebbe, remélhetőleg, a Covid ki tudja hányadik hulláma se fog közbeszólni!

Ebből az alkalomból sorozatot indítok a blogon, amelyben a következő hónapokban ennek a több mint húszéves történetnek néhány érdekesebb epizódjáról írok, és bemutatom a templom kincseit, mesélek a történetéről, az új és izgalmas felfedezésekről stb.

Remélhetőleg, sokan tartanak velem.

Sztakó Zsolt

Megszakítás