Figyelem!

Az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítása

2022. március 19-én a szlovák parlament jóváhagyta az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítását. A törvénymódosítás szerint azok a súlyosan fogyatékos személyek, akik nem képesek a megfelelő tájékoztatás alapján beleegyezésüket adni az egészségügyi beavatkozás elvégzéséhez, jogosultak lesznek arra, hogy a kórházi ellátásuk során egy közeli személy jelen lehessen. Ez azonban nem zavarhatja magát az egészségügyi ellátást.
A mindennapi életben gyakran adódnak olyan helyzetek, amikor a súlyos fogyatékossággal élő személynek (osoba s ťažkým zdravotným postihnutím) tekintettel a korlátozottságára, szüksége van egy közeli személy jelenlétére, hogy az egészségügyi dolgozók tudják, hogyan bánjanak vele.
Ugyanakkor ez könnyítést jelenthet az egészségügyi személyzetnek, hiszen a közeli személy segíthet a mindennapi ellátásban, amennyiben ezt az érintett egészségi állapota megengedi.
Ez a jogosultság nem terjed ki a járóbeteg-ellátásra. Ugyancsak nem terjed ki azokra a személyekre, akik büntetés-végrehajtási intézményekben büntetésüket töltik.
A törvénymódosítás 2022. május 1-től lép hatályba.
Forrás: Správy ZMOS, NR SR

Megszakítás