Figyelem!

Ünnepeltünk – 20 éves a Carissimi Nonprofit Alap

Czimbalmosné Molnár Éva és Bauer Edit

Húsz év telt el azóta, hogy a Pozsonyi Kerületi Hivatalban bejegyezték a Carissimi Nonprofit Alapot. Erre a sok nehézséggel, de örömmel is teli időszakra emlékeztünk június elsején a Komáromi Jókai Színházban. Ünnepségünkre meghívtuk azokat, akiknek segíteni próbáltunk, és azokat, akik támogatták a szervezetet, hogy segíteni tudjunk.

Az egybegyűlteket Hritz Júlia kuratóriumi tag köszöntötte. Kiemelte: a Carissimi azt vállalta, hogy segít a fogyatékos vagy beteg gyermeket nevelő családoknak, mivel ez 24 órás szolgálatot jelent, ráadásul egy keresetből kell élniük – jobb esetben. A fejlesztés, a terápia egyre drágább, s gyakran utazással jár, amely külön anyagi teher számukra. Úgy gondoljuk, már önmagában az is siker, hogy a Carissimi 20 éven át fenn tudott maradni, és sok ember önzetlen támogatása révén teljesíteni tudta kitűzött feladatát.

Neszméri Tünde és Slezák Erika

A folytatásban Neszméri Tünde műsorvezető felkonferálta a Carissimi barátainak műsorát, amelyet aztán a nézőtéren ülők meghatódva kísértek figyelemmel. A Galántai Értelmi Sérülteket Segítő Társulás képviseletében Nagy Zsuzsika énekelt, Árendás Katalin verset mondott. Ugyancsak verset mondott Petőcz Balázs, aki a Dunaszerdahelyi Értelmi Sérülteket Segítő Társulást képviselte, Csölle Tivadar a szenci Nefelejcs Klub tagjaként vidám prózával nevettette meg a közönséget. A dunaszerdahelyi Plavucha Márk énektudását mutatta meg, majd a műsort az autistákat segítő Konrádko Pt. elnökének, az Őszirózsa országos nótaverseny 2020. évi győztesének, Slezák Erikának az éneke zárta.

Utána Gál Tamás, a rendezvénynek helyet adó Komáromi Jókai Színház igazgatója üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta: úgy véli, minden ember számára fontos feladatnak kell lennie, hogy betegség vagy fogyatékosság miatt hátrányos helyzetben levő embertársainkat segítse. „Az, hogy mi, a Jókai Színház helyet adunk ennek a zseniális szervezetnek, eltörpül amellett, ha azokat az embereket nézzük, akik mindennapjaikban megélik az ilyen helyzeteket. Nagyon-nagyon fontos számomra, hogy továbbra is nyitottak legyünk a szervezetük felé. Gondoljuk tovább, hogy évről évre hogyan dolgozzunk együtt” – zárta gondolatait.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere is jelen volt az ünnepségen. Megköszönte a Carissimi munkáját, majd kiemelte, hogy ezekben a nehéz, bezárkózó időkben továbbra is nagy szükség lesz a szervezet által nyújtott segítségre.

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságát Czimbalmosné Molnár Éva főosztályvezető képviselte. Üdvözlőbeszédében méltatta a Carissimi tevékenységét, és köszönetét fejezte ki az elmúlt húsz évben végzett munkájáért. Köszöntője végén a Carissimi fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok támogatására kifejtett kiemelkedő tevékenységének elismeréséül Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nevében Bauer Edit kuratóriumi elnöknek átnyújtotta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának díszoklevelét.

Színpadon a szereplők

Végezetül Bauer Edit szólt a jelenlévőkhöz. Kifejtette, hogy milyen kivételes helyzetben van az, aki segíteni tud egy másik emberen – az anyagiakon messzemenően túl – szakértelemmel, jó szóval, akár egy morzsányi elfogadó szeretettel, egy biztatással, jó tanáccsal… Köszönetet mondott azoknak, akik hosszú évek óta bizalommal fordulnak hozzánk gondjaikkal, és azoknak, akik támogatnak bennünket. Ezt követően a Ghymes együttes egyik alapítója, a Kossuth-díjas Szarka Gyula és zenekara foglalta el a színpadot, s Tücsöklakodalom című műsorával fergeteges hangulatot teremtett.

Szarka Gyula és zenekara

A koncert után a kuratórium tagjai egy kis frissítőre invitálták a vendégeket; pohárköszöntőt és asztali áldást Zsidó János esperesplébános, kuratóriumi tag mondott. Madarász Ildikó, a szenci Nefelejcs Klub alapítója, volt igazgatója is szót kért, és szervezete s a családok nevében megköszönte a Carissimi által nyújtott támogatásokat. A Carissimi a vendégeknek kis ajándékcsomaggal kedveskedett: emléklappal, a Komáromi Karitász védett műhelyében készült apró kerámiával és emlékkönyvvel, amely válogatást tartalmaz a Carissimi lapban megjelent írásokból.

(t)

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap és a Slovnaft Rt. támogatta.

Cséfalvay Á. András felvételei

Megszakítás