Figyelem!

Csak háború ne legyen!

Háborús éven vagyunk túl. Olyan idegen ezt leírni, mintha csak egy, az első vagy a második világháborúról szóló történelemkönyvben olvasnám. Mert bár az elmúlt néhány évtizedben nem volt olyan nap, hogy valahol ne szóltak volna a fegyverek (sőt abban sem vagyok biztos, hogy az elmúlt tízezer év során eltelt egyetlen nap is fegyveres konfliktus nélkül), ez a háború azonban mégis más: ez itt van a szomszédunkban, ráadásul két gigász esett egymásnak, és egyik se hajlandó engedni.

Persze lehetne elemezgetni, hogy ki kezdte az öldöklést, és ki miatt dörögnek még mindig a fegyverek, de mondok valamit – a háború kérdése, mint minden fontos kérdés az életben, a szívekben dől el! Mert nem lehet béke ott, ahol a szívekben harag és gyűlölet van. Márpedig egy háborúban sok harag és gyűlölet van a szívekben – amit minden rakéta, bomba, gránát még tovább szít.

És ezért vagyunk mi is részesei ennek a konfliktusnak – ezer kilométerekre a frontoktól –, mikor ítélkezünk, és letesszük a garast egyik vagy másik oldal mellett, hogy szerintünk ott az igazság. Mert egy háborúban senkinek sincs igaza, illetve csak az áldozatoknak van igazuk, tartozzanak bármelyik oldalhoz is.

Az elmúlt két évben, a Covid miatt is, az egészség volt az előtérben, 2022-ben azonban a szomszédunkban zajló háború miatt változtak a prioritásaink. Ma már a béke szerepel az első helyen a kívánságlistán. És most eszembe jut a hajdani öregek sóhaja, akik megtapasztalták a háború szörnyűségét, és amit akkor nem is igazán értettünk: csak háború ne legyen! Ehhez mérten az én kívánságom is a 2023-as évre a BÉKE. Hogy mindannyian őrizzük a szívünkben a békesség és a szeretet lángját, mert akkor olyan nagy baj nem történhet!

Sztakó Zsolt

Megszakítás