Figyelem!

Weboldalak és mobilalkalmazások akadálymentesítése – az Európai Bizottság sajtóközleménye

euAz Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság képviselői májusban megállapodást kötöttek az első olyan uniós szintű szabályozásról, amelynek értelmében a közintézmények weboldalait és mobilalkalmazásait könnyebben használhatóvá kell tenni a fogyatékossággal élő személyek számára. A döntés előzménye, hogy a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény 9. cikke értelmében a tagállamok és az Unió kötelesek megfelelő intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy másokkal azonos alapon biztosítsák a fogyatékossággal élő személyek számára többek között az információs és kommunikációs technológiákhoz és ezen belül az internethez való hozzáférést.
Az EU területén körülbelül 80 millió személy él valamilyen fogyatékossággal. Az uniós népesség elöregedésével ez a szám 2020-ra valószínűleg 120 millióra fog nőni. A világháló akadálymentesítését célzó közös megközelítés hozzájárul a befogadó digitális társadalom megteremtéséhez és ahhoz, hogy a digitális egységes piac előnyeit minden európai polgár egyformán élvezhesse.
Az irányelv hatálya az állami intézmények – így például közigazgatási szervek, bíróságok, rendőri szervek, állami kórházak, egyetemek és könyvtárak – weboldalaira és mobilalkalmazásaira terjed ki (nem vonatkozik a műsorszolgáltatásokra és az élő közvetítések sugárzására). Az akadálymentesítésre vonatkozó előírások értelmében a weboldalakon szereplő képekhez helyettesítő szöveget kell megadni, továbbá az oldalaknak egér használata nélkül is olvashatóknak kell lenniük (az egér használata ugyanis bizonyos egészségi problémák esetén nehézséget okoz).
Az intézkedés célja, hogy a vak, gyengénlátó, siket, nagyothalló és mozgáskorlátozott személyek is használni tudják ezeket a weboldalakat és mobilalkalmazásokat, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben részt vehessenek a társadalmi folyamatokban, és önállóbb életet élhessenek.
A tagállamoknak 21 hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék a nemzeti jogukba.

Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1654_hu.htm

Megszakítás