Figyelem!

A Carissimi Nonprofit Alap 2015-ben

Az adófelajánlásoknak, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség farsangi cserkészbálján, valamint decemberben a pozsonyi magyar nagykövetség és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében a ferencesek templomában tartott adventi koncerten összegyűlt adományoknak köszönhetően tavaly minden eddiginél több, huszonnégy, fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családnak nyújthattunk anyagi segítséget. A támogatást külföldi és itthoni gyógykezelésre, rehabilitációra és gyógyászati segédeszközökre fordíthatták az érintettek. Hozzájárultunk továbbá fogyatékos gyermeket nevelő családok nyári táborának és két szakember továbbképzésének költségeihez.
Februárban a Családlánc tagszervezeteként részt vettünk a magyar Országházban a Kárpát-medencei családnapon.
Áprilisban hetedik alkalommal voltunk társszervezői az értelmi fogyatékos fiatalok galántai versfesztiváljának. Meghívásunkra a budapesti De juRe Alapítvány munkatársai ugyancsak áprilisban önkéntesképző tréninget tartottak az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium tanulóinak. A rendezvényt az OTP Banka Slovensko támogatta.
Szeptemberben a budapesti NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkéntes munkatársait hívtuk meg érzékenyítő tréninget tartani a Dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolába s a Diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskolába és Óvodába. A program a TriGranit támogatásával valósult meg. Ott voltunk Brüsszelben az Európai Parlamentben a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett A családok jövője – a jövő családjai című konferencián.
Bemutatkoztunk a Családlánc szervezeteinek a Pozsonyi Magyar Intézetben tartott októberi találkozóján. Október–december folyamán a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének a közreműködésével kérdőíves felmérést végeztünk a fogyatékos, illetve egészségkárosodott gyermeket nevelő szlovákiai magyar családok helyzetéről. A kutatás eredményéről lapunkban (12-14. oldal) is beszámolunk.
Novemberben részt vettünk az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tartott harmadik magyar fogyatékosságtudományi konferencián, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának konferenciáján Dunaszerdahelyen, és ismét meghívást kaptunk a Kultúrával az akadályok ellen c. dunaszerdahelyi rendezvényre. November 5-e és 7-e között képviseltettük magunkat a Budapesti Demográfiai Fórumon, a Családlánc tagszervezeteinek találkozóján és a Millenárison tartott családi kulturális fesztiválon. A Nemadomfel Alapítvánnyal közösen az Erazmus+ keretében nemzetközi ifjúságicsere-projektbe kapcsolódtunk be. Novemberben volt az előkészítő látogatás, az egyhetes program februárban lesz a kelet-magyarországi Szendrőládon. A Szlovákiából, Romániából és Magyarországról érkező értelmi sérült, ill. roma fiatalok kreatív foglalkozásokon keresztül, egymástól és egymásról tanulva, identitásukat fejlesztve töltenek el együtt egy hetet.
Támogatóinknak (az SZK Kormányhivatala, Bethlen Gábor Alap, Human International Polgári Társulás, magánszemélyek) köszönhetően a Szlovák Humanitárius Tanács kiadásában tavaly is sikerült megjelentetnünk kéthavi lapunkat, a Carissimit. Valamennyi szám (a korábbiak is) letölthető honlapunkról (www.carissimi.sk), ahol egyéb hasznos információkat is találhatnak szervezetünkről. A Facebook közösségi hálón ugyancsak jelen vagyunk: www.facebook.com/carissimina.
A Carissimi Nonprofit Alap önkéntes szervezet, tevékenységét tavaly a Bethlen Gábor Alap, a Családlánc, Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet, az OTP Banka Slovensko, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a TriGranit támogatta, valamint jó szándékú emberek segítették munkájukkal, pénzadományukkal, adófelajánlásukkal.
Köszönjük a segítséget.

Megszakítás