Figyelem!

A Carissimi Nonprofit Alap 2016-ban

Az adófelajánlásoknak köszönhetően tavaly tíz, fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családnak nyújtottunk támogatást külföldi és itthoni rehabilitációra és gyógyászati segédeszközök vásárlásához. Hozzájárultunk fogyatékos gyermeket nevelő családok magyarországi nyári táborának és egy budapesti kirándulásnak a költségeihez.
Februárban a Családlánc tagszervezeteként részt vettünk a magyar Országházban megrendezett Kárpát-medencei családnapon. A házasság hete alkalmából a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatásával megtartott Zarándoklat a családokért című rendezvénysorozat helyszínei közül Gömöralmágyon és Komáromban voltunk jelen. A Nemadomfel Alapítvánnyal bekapcsolódtunk az Erazmus+ program nemzetközi ifjúságicsere-projektjébe, s ennek köszönhetően nyolc értelmi sérült fiatal és kísérőik a kelet-magyarországi Szendrőládon erdélyi és magyarországi sorstársaikkal, ill. roma fiatalokkal töltöttek el együtt egy hetet: kreatív foglalkozásokon keresztül egymástól és egymásról tanultak, identitásukat fejlesztették. Áprilisban nyolcadik alkalommal voltunk társszervezői az értelmi fogyatékos fiatalok galántai versfesztiváljának. Kirándulást szerveztünk Budapestre értelmi fogyatékossággal élő fiataloknak és családtagjaiknak. A Petőfi Irodalmi Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak számukra, utána pedig megnézték a Fővárosi Nagycirkusz előadását. Májusban két helyszínen: Galántán és Marcelházán szakemberek bevonásával s önkéntesek segítségével kommunikációs és önérvényesítő tréninget szerveztünk értelmi és halmozottan fogyatékos fiataloknak, szüleiknek és segítőiknek. Júniusban a Carissimi is képviseltette magát az Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában című budapesti konferencián. Szeptemberben Galántán, novemberben Dunaszerdahelyen szerveztünk fórumot tíz szülő, illetve szakember részére Sérült gyermek/felnőtt a családban – hogyan tovább? címmel. Szeptemberben meghívott szervezetként bemutattuk tevékenységünket az Európai Parlament Petíciós Bizottságának pozsonyi tényfeltáró ülésén. Ugyancsak részt vettünk Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című kétnapos konferencián. Füleki helyszínnel társszervezői vagyunk a Családlánc támogatásával októberben indított magyar nyelvű önismereti, család- és párkapcsolat-segítő tréningeknek, s bekapcsolódtunk az ugyancsak októbertől működő magyar nyelvű telefonos lelkisegély-szolgálat munkájába. Ismét ott voltunk Dunaszerdahelyen a Kultúrával az akadályok ellen c. rendezvényen. Novemberben részt vettünk az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tartott negyedik magyar fogyatékosságtudományi konferencián, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának érsekújvári tanácskozásán s az ÉFOÉSZ megalakulásának 35. évfordulója alkalmából rendezett budapesti ünnepségen. Decemberben az ÉFOÉSZ balassagyarmati Elfogadásért Önérvényesítő Egyesülete megalakulása 5. évfordulójának ünnepségére is meghívást kaptunk.
Támogatóinknak (az SZK Kormányhivatala, Bethlen Gábor Alap, Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, magánszemélyek) köszönhetően a Szlovák Humanitárius Tanács kiadásában tavaly is sikerült megjelentetnünk lapunk, a Carissimi hat számát. Ezek és a korábbiak letölthetők megújult honlapunkról is (www.carissimi.sk), ahol egyéb hasznos információkat is találhatnak szervezetünkről. A Facebook közösségi hálón ugyancsak jelen vagyunk: www.facebook.com/carissimina.
A Carissimi Nonprofit Alap önkéntes szervezet – kuratóriuma térítésmentesen végzi munkáját –, tevékenységét tavaly a Bethlen Gábor Alap, az OTP Banka Slovensko, a pozsonyi székhelyű B & K Kft., az Európai Néppárt, valamint jó szándékú emberek segítették pénzadományukkal, munkájukkal, adófelajánlásukkal.
Köszönjük.

Megszakítás