Figyelem!

Tőlük színesebb a világ

Cullen és Chris testvérek, tízévesek lehetnek. Cullen autista, Chris nem (hivatalos megjelöléssel: neurotipikus).
Igazi mai kiskamaszok, vidámak, bolondosak, játékosak, akik a terveikről beszélnek a videóban. Chris azt mondja, hogy ha felnő, lesz saját háza, ahová a testvérét is magával viszi. Cullen ehhez hozzáteszi, hogy az bizony jó lesz. De azért utazni is fognak, sokat, ő főleg Japánba vágyik.
Közben pedig csapkodnak a karjukkal, mint a madarak a szárnyukkal. Chris nevetve meséli, hogy Cullen így csapkod, mikor valami felzaklatja. Ezen aztán mind a ketten jóízűen nevetnek.
Ez csak egy azok közül az epizódok közül, amelyek a Special Books by Special Kids (magyarul talán: Különleges Könyvek, Különleges Gyerekekről) elnevezésű szervezet Facebook-oldalán találhatók. Itt a legkülönfélébb neurózissal diagnosztizált fiatalokról találhatók videók. A betegségek közt olyanok is vannak, amelyekről ezelőtt még csak nem is hallottam – habár lehet, hogy ezzel csak a saját tájékozatlanságomat árulom el.
Beszél itt Down-szindrómás fiatal a lányokhoz való viszonyáról, sérült gyerekét nevelő szülő arról, hogy mennyi mindent tanul naponta a gyerekétől, autista kisfiú, hogy az osztálytársai csúfolják… és még sokáig sorolhatnám.
A szervezetet 2016-ban hozta létre egy speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó pedagógus abból az elgondolásból, hogy bemutassa a diákjait. Hogy mennyire különbözőek vagyunk, mégis ugyanolyanok.
Mert ezekben a videókban egyvalami mégis közös. Hogy mindnek pozitív a végkicsengése.
                                                                                                                 Sztakó Zsolt
A fényképen Christopher Ulmar, a szervezet létrehozója.

Megszakítás