Figyelem!

Rendkívüli kedvezményekre jogosító igazolvány

Köböl 1Mivel gyakran fordulnak hozzám kérdéssel azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel jár a súlyos fogyatékossággal élő személy számára a rendkívüli kedvezményekre jogosító igazolvány (preukaz FO ŤZP vagy ŤZP/S – igényelhető kísérővel vagy a nélkül), bár a Carissimi régebbi számaiban már foglalkoztunk a témával, ismét összefoglalom a lényegesebb tudnivalókat.

Az igazolvány a lakhely szerint illetékes munka-, szociális és családügyi hivatalban igényelhető. Formanyomtatványt a hivatalban lehet hozzá kérni, illetve letölthető az internetről. A kitöltött nyomtatványhoz a kezelőorvos által készített szakvéleményt is csatolni kell. Az igazolvány akkor ítélhető meg, ha a felülvizsgáló orvos a funkciózavar mértékét legalább 50%-ban állapítja meg. Elutasítás esetén érdemes fellebbezni. Kedvezmények:

– A nagyobb városokban ingyenesen vagy kedvezményesen lehet utazni a városi közlekedésben. Pozsonyban pl. térítésmentesen utazhatnak azok, akiknek Pozsony megyében van az állandó lakhelyük, mások féljeggyel. Kassán azok utazhatnak ingyen, akiknek van csipkártyájuk, a többiek pedig kedvezménnyel.

– Kedvezményes jegy váltható a vasúti közlekedésben, a helyközi és távolsági buszjáratokon. A vasút 60%-os kedvezményt nyújt, a súlyos fogyatékossággal élő személy kísérője pedig ingyen utazhat, és nem kell fizetni a kerekesszék, a mozgássérült gyermek kocsija s a segítőkutya szállításáért. A helyközi és távolsági buszokon a kedvezmény mértékének meghatározása a megyék hatáskörébe tartozik. A magánfuvarozók maguk dönthetik el, hogy adnak-e kedvezményt.

– A súlyos fogyatékossággal élő személy és kísérője számára kevesebbe kerül a mentőautóval történő szállítás.

– A parkolásikártya-tulajdonosoknak nem kell autópálya-matricát vásárolniuk (ez a kedvezmény csak ezzel a kártyával érhető el). Feltétel, hogy regisztráljanak a Nemzeti Autópálya-társaság honlapján (www.eznamka.sk).

– Nem kell fizetni a rádió- és tévékészülék üzemben tartási díját (nyomtatványt a postán kapni).

– Kedvezményes, esetenként ingyenes belépők kulturális intézményekbe, sport- és más rendezvényekre.

A posta azokat a küldeményeket, amelyeknek feladója vagy címzettje látássérült-szervezet vagy látássérült személy, ingyen kézbesíti, kivéve a légipostaiakat.

Lakásvásárlás esetén az Állami Lakásfejlesztési Alapon keresztül 1%-os kamatú hitel vehető fel a vételár akár teljes összegére – de legfeljebb 80 000 euró –, 40 év futamidőre.

A helyi önkormányzatok döntésétől függően különböző kedvezmények nyújthatók (ingatlanadó, szemétdíj, de az ilyen esetek egyre ritkábbak).

Az energetikai törvény értelmében azoknál, akiknek az életfunkcióik a villanyáramtól függenek, illetve villannyal fűtenek, vagy akik gázzal fűtenek, és fogyatékosságuk tényét bejelentették a villany- vagy a gázszolgáltatónak, krízishelyzetben nem szabad kikapcsolni a villanyt vagy a gázt, illetve előre és külön értesítik őket, ha a szolgáltatás szünetel. Ha regisztrálnak, független áramforrást is kaphatnak.

– Nem lehet zálogjogot érvényesíteni az ortopédiai segédeszközökre, köztük a súlyos fogyatékossággal élő személy gépkocsijára.

– A látás- és testi fogyatékos személyeknek szánt küldemények mentesek a behozatali adótól.

Nem kell illetéket fizetni

bírósági eljárás esetén, ha az eljárás tárgya a súlyos fogyatékosság szociális következményeit kompenzáló anyagi támogatás, a rendkívüli kedvezményekre jogosító igazolvány és a parkolási igazolvány;

a speciális kiképzésben részesült kutya behozatalának és kivitelének engedélyéért;

lakásátalakítási engedélyért;

ha elveszítette vagy eltulajdonították a személyi igazolványát, és újat igényel;

házasságkötéskor.

Az illeték a felére csökken

(de legfeljebb 100 euróval) személygépkocsinak a nevére való íratásakor, ha a tulajdonos súlyos fogyatékossággal élő személy, illetve ha a gépkocsit átalakították az igényeihez;

ha az útlevelében adatmódosítással feltüntetik a súlyos egészségkárosodás vagy a korlátozott jogi cselekvőképesség tényét.

Részletesebb tájékoztatást a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium honlapján olvashatnak, ide kattintva. Itt többek között azoknak a kulturális intézményeknek (színházak, koncerttermek, múzeumok) és rendezvényeknek a jegyzékét is megtalálják, ahová ingyenes vagy kedvezményes a belépés.

Köböl Tibor szociális tanácsadó

e-mail: mail@koboltibor.sk

telefon: 0948/046 672

Megszakítás