Figyelem!

A döntés

Életünk során sokszor kerülünk döntési helyzetbe, olykor kényszerből, máskor okos megfontolásból. Döntünk. Nem is fontos, minek az alapján, a lényeg a döntés, melynek következményei lesznek. Helyzetet teremtünk vagy leragadunk. A helyzetteremtés az élet, előrevisz. Ha leragadunk, elzúg fölöttünk az élet. Nélkülünk. Az életet választani a süppedés, a tétlenség helyett aktivitást jelent, cselekvést. A döntés olyan, mint a felkelő nap. Olyan, mint a reggel, maga a kezdet.
Vannak bénító pillanatok, olyan traumák, amelyekből csak keservesen, sok szenvedés árán tudunk kikecmeregni. Kitörni. Olyan ez, mint a születés: vér és mocsok. És fájdalom, kiáltás, amely után kiszakad az új élet, s felragyog.
Ezek a gondolatok jutottak eszembe Edith Eva Eger⁕ A döntés című könyvének elolvasása után. Az írót – ha döntéseinek köszönhetően nem vált volna világszerte ismert és elismert emberré – nevezhetnénk hétköznapi hősnek is. Egy a milliók közül – Kassán született 1927-ben, balettozni tanult, tagja volt az olimpiára készülő gimnasztikai csapatnak, tizenhat évesen családjával együtt Auschwitzba deportálták, a hírhedt náci orvos, Josef Mengele választotta el szüleitől, őket gázkamrába küldte, Edith és nővére megmenekült. Mindez egy döntés következtében történt, amely nem az ő döntése volt. Neki aznap csak annyi választási lehetősége volt, hogy Mengele felszólítására eltáncolja-e a Kék Duna keringőt, vagy nem.
És annak, hogy Edith a halál torkában táncolt, köszönhetjük mai tanításait. Hogy semmi sem céltalan, mindennek jelentése van. „A szenvedés elkerülhetetlen és univerzális” – mondja dr. Eger, aki megjárva a poklok poklát, később Amerikában pszichológiát tanult. A különbség abban áll, ahogyan a szenvedésre reagálunk. „Miért pont én?” Önmagunkat okolva a szenvedésért saját magunk ellen irányuló negatív érzelmeket (szomorúság, szorongás, düh…) tanítunk meg magunknak magunkról. Ezek aztán meggyőződésünkké válnak, és befolyásolják magatartásunkat. Kikapcsolunk vagy begyógyszerezzük magunkat a kellemetlen érzések enyhítésére. Pedig van más lehetőség, más döntés is. Magatartásunk megváltoztatásához az érzéseinket kell megváltoztatnunk. Hogyan? A válaszokat meglelhetjük Edith Eva Eger könyvében.
A döntés emlékirat, mondhatnám úgy is, olvasmányos, tanulságos önéletrajz. Kassától Auschwitzig, Bécsen át vissza Kassára, majd ismét menekülés egészen Amerikába. Közben egy teljes asszonyi életet ismerhetünk meg. Küzdelmét saját démonaival – múltjával. Küzdelmét jelenével – három gyermeket nevelnek, és a legkisebbnek, a fiúnak gyermekkori cerebrális parézise van. De egy specialista azt mondta neki: „Az lesz a fiából, amivé teszi.”
Sikertörténet, és mégsem az. Egy ember élete. Döntések, tapasztalatok, tudás, tanítás. A szögesdrót BÖRTÖNéből szabadulva SZÖKÉS a lélek börtönéből a SZABADSÁGon át a GYÓGYULÁS felé.
                                Hóka Rozália
Edith Eva Eger: A döntés. Open Books Kiadó, 2021. Angolból fordította: Farkas Nóra.

⁕ Amerikában élő magyar származású pszichológus, a poszttraumás stresszbetegség kezelésének specialistája.

Nagy Zoltán illusztrációja

Megszakítás